Proč začít cvičit

Chcete se cítit a vypadat lépe? Změňte svůj životní styl! Nejprve byste měli upravit váš jídelníček. Jíst pravidelně, vybírat si zdravá jídla a pít hodně vody. Strava tvoří až 80 % úspěchu. Ale to není všechno. Musíte k tomu přidat ještě i pohyb. Začátky nejsou nikdy snadné. Ale vy to zvládnete, jen vydržte!

 

Nevíte co cvičit?

Existuje mnoho druhů cvičení, např. zumba, pilates, jóga atd. Každý má tak možnost vybrat si to pravé pro sebe. Když si vybíráte cvičení, popřemýšlejte nad tím, čeho chcete cvičením dosáhnout (zhubnout, zpevnit tělo apod.). V úvahu byste měli brát i to, zda je dané cvičení pro vás vhodné ze zdravotního hlediska. I proto je dobré poradit se předem s lékařem, abyste se vyhnuli případným zraněním.

 

Jaké je ideální místo na cvičení?

Jakékoliv. Cvičit můžete doma, ve fitku, venku na čerstvém vzduchu. Každý preferuje něco jiného. Někdo má v oblibě fitka, protože si rád vybírá různé stroje a může požádat o pomoc trenéra, jiní zase rádi cvičí v pohodlí domova, podle videa nebo DVD, protože nemusí nikam cestovat, což jim šetří čas i peníze.

 

Kdy a jak často?

Někomu se cvičí lépe ráno, protože ho to nastartujte do nového dne. Někdo cvičí raději večer, kdy už má splněny všechny povinnosti. Rozhodněte se podle toho, co vám více vyhovuje. Důležité však je, abyste cvičili pravidelně. Vyčleňte si dny, kdy se budete cvičení věnovat. Nezapomínejte na odpočinek! Svaly potřebují nějaký čas na regeneraci.

 

Jaké jsou výhody cvičení?

Kromě zlepšení fyzické kondice si zformujete postavu, budete mít více síly a energie. Samozřejmě cvičení bude mít příznivé účinky i na vaše psychické zdraví. Vyčistíte si hlavu od každodenních problémů a starostí. Zbavíte se stresu, uvolníte se a budete mít lepší náladu.

 

A na závěr...

Nezapomínejte na to, že cvičení má být hlavně o zábavě. Pokud vás nějaké cvičení nebaví, přestaňte s ním a najděte si jiné. Nenuťte se do něčeho jen proto, že je to populární, nebo že to cvičí vaši kamarádi. Každý je jiný, má jiné potřeby a zájmy. Najděte si to, co bude bavit vás, z čeho budete mít radost a věnujte se tomu. Vaše tělo vám poděkuje.