Skákání přes švihadlo a hubnutí

Švihadlo není pouze hračka pro děti. Je to skvělý pomocník při hubnutí či udržování kondice.

 

Které části těla (svaly) procvičujete?

Při tomto cvičení zapojujete do pohybu celé své tělo. Procvičíte nejen ruce, ramena, ale i stehna a lýtkové svaly. Skákáním na švihadle posilujete svaly v loktech a zápěstí, proto je vhodné jako doplňkové cvičení např. pro tenisty.

 

Intenzita cvičení

Skákáním přes švihadlo můžete spálit dokonce více kalorií než při běhu, závisí to na intenzitě tréninku. Abyste mohli sledovat vaši tepovou frekvenci, pořiďte si hrudní pás. Při hubnutí se doporučuje dostat puls na hodnotu 120 až 130 úderů za minutu. Pokud nechcete zhubnout, ale naopak si zlepšit kondici, je třeba dostat puls nad tyto hodnoty.

 

Důležitá je pravidelnost

Cvičení bude efektivní jen tehdy, pokud ho budete provádět pravidelně (např. 3 x týdně po dobu 30 minut). Pokud patříte mezi začátečníky, začněte se skákáním přes švihadlo pozvolna. Na začátku skákejte např. 5 minut a postupně počet minut zvyšujte. Nezapomínejte si před každým cvičením i po něm dopřát strečink. Protáhnete si svaly a vyhnete se tak zraněním.

 

Skákání přes švihadlo - účinky

Mezi hlavní benefity skákání přes švihadlo patří: zlepšení kondice, koordinace, síly a hustoty kostí. Kromě toho skákání přes švihadlo méně zatěžuje klouby než běh, přičemž stále posiluje svaly a vazivo. Je proto vhodnou alternativou pro sportovce, například po zranění. Rovněž je vhodné jako doplněk pro sportovce, kteří zatěžují ramena (např. volejbalisté). Ale hlavně, je to zábava! A nejlepší na tom je, že jediná věc, kterou potřebujete, abyste mohli začít, je švihadlo.