Jak se obléct na svatbu?

V článku Jak se obléct na svatbu? se dočtete:

Svatba, ať už je malá či velká, představuje společenskou událost, která si žádá vytáhnout ze skříně kousky určené jen na výjimečné příležitosti. Pokud není v pozvánce přímo uvedeno, že máte přijít běžně oblečení, dejte si na svém outfitu záležet.

 

Neodpustitelné svatební faux pas

Obecně platí pravidlo, že tou nejkrásnější a nejhonosněji oblečenou ženou na svatbě musí být nevěsta. Ostatní ženy, které jsou na svatbu pozvány, by se tedy neměly předhánět v extravaganci. Tento den je totiž pouze nevěstin, a tak se nepatří ji jakýmkoli způsobem zastínit.

 

Bílá barva patří nevěstě

bile svadobni saty nevesta ako se oblect

Bílé šaty si na svatbu rozhodně neoblékejte, je to totiž barva nevěsty, a to i v případě, že si zrovna ona výjimečně zvolila jinou barvu šatů. Především je to z důvodu, aby si vás nikdo nespletl s nevěstou.

Takové faux pas se totiž stává zejména na velkých svatbách hostům, kteří jsou novomanželům vzdáleni, případně i lidem, kteří na svatbě zajišťují servis - fotograf, kameraman či číšníci...

 

V černé radši na pohřeb

Stejně jako bílá barva se na svatbu nehodí ani černá. Je obecně spojena se smutečními obřady a pověrčiví hosté by vás mohli okamžitě odsoudit a počastoval pomluvami či nehezkým pohledem.

Pokud zrovna držíte smutek, protože jste nedávno ztratili blízkou osobu a zdá se vám nevhodné přijít ve světlém oblečení, informujte o tomto faktu alespoň novomanžele. Nejlépe však uděláte, pokud černé šaty oživíte alespoň doplňkem (sako, kabelka, šátek...) v jakékoli jiné barvě.

 

Honosné plesové róby nechte doma

Typ a střih šatů je nesmírně důležitý. Mějte na paměti, že nejde o ples ani o jinou formální či důležitou společenskou událost, která si žádá noblesu. Takzvané princeznovské šaty, dlouhé sukně, které vláčíte za sebou, nebo šaty typické na ples jsou velmi nevhodné.

 

Minišatům vstup zakázán

Svatba není událostí, na které by bylo přípustné, aby hosté poutali přílišnou pozornost. Dívky a ženy by se proto měly vyhnout provokativním šatům, které by odhalovaly víc, než je třeba. Hluboký výstřih či minišaty sotva sahající pod zadeček proto nechte ve skříni a zvolte raději kousek, který je elegantní.

 

Extravagantní doplňky

jak se oblect na svadbu boa pro zeny

Klobouky, výrazné šperky, rukavičky či extravagantní kabelky jsou na svatbě naprostou zbytečností. Nejde o módní přehlídku ani o událost, v níž by se měli hosté předbíhat v tom, kdo si na sebe navleče co nejzajímavější kousek. Doplňky proto volte opatrně a vůbec nic se nestane, pokud si vyberete takové, které se vyznačují jednoduchostí.

 

Ideální oblečení na svatbu

Poté, co jsme si vyjmenovali nejčastěji přešlapy, kterých se svatebčané dopouštějí, nastal čas říct si, jaký outfit je na svatbu přípustný a vhodný. Pokud na pozvánce není uveden dresscode, máte zcela volnou ruku. Oblečení vybírejte podle svého vkusu či preferovaného stylu a hlavně tak, abyste se cítili po celou dobu pohodlně.

 

Barva

Namísto bílé a černé vsaďte na pudrovou, béžovou, lososovou či jemnou, nepříliš svítící pastelovou barvu. Starší dámy si mohou dovolit i královsky modrou či smaragdovou. Mladé dívky zase mohou sáhnout po pestřejších a nepravidelných vzorech.

Výběr barvy velmi podléhá i ročnímu období - léto, které je v plném proudu, si přímo žádá i decentní květinové vzory ve spojitosti s jemnými a vzdušnými materiály. Podzim naopak dovoluje vzít si na sebe trochu "fádnější" barvy, mezi které patří například šedá.

 

Délka a střih

Šaty by měly sahat pod kolena, případně těsně nad ně. Jak již bylo zmíněno výše, vlečky ani minišaty, ve kterých si sotva dokážete sednout, nejsou vůbec vhodné. Při výběru šatů (a stejně tak i bot) mějte na paměti, že v nich budete muset vydržet několik hodin, během kterých budete nejen sedět za stolem. Proto si zvolte střih, který není příliš upnutý, a nebude vám překážet v divokých tanečních kreacích ani během svatební hostiny.

Stejnou pozornost věnujte i botám a pokud si zakoupíte pár střevíčků určených pouze na tento den, nezapomeňte je otestovat a "rozšlápnout" alespoň malou procházkou. Není totiž nic horšího, než když vás začnou už na obřadu tlačit boty, o kterých později zjistíte, že jejich podrážky ještě navíc neskutečně kloužou po podlaze v sále.

 

Nejen šaty

Pokud se chystáte na svatbu, na které se nevdává/nežení blízký člen rodiny, nebude žádným přešlapem, pokud zvolíte pěknou halenku kombinovanou se sukní po(d) kolena. Stejně tak je vhodný i elegantní kalhotový kostýmek, který doladíte buď vysokými lodičkami nebo pohodlnými botami na nižším podpatku.

 

Co si mají na svatbu obléct pánové?

jak se oblect na svadbu muz sako kosile

 

Muži si při výběru oblečení na svatbu nemusí dlouho lámat hlavu. Oblekem, košilí a polobotkami nemají co zkazit. V případě, že jediný oblek, který ve skříni máte, si pamatuje ještě časy vaší maturity, pak nic nezkazíte elegantními kalhotami, košilí a sakem. Mnohokrát je tato varianta dokonce i doporučená. Nepsaným pravidlem totiž je, že v obleku by měli přijít pouze otcové ženicha a nevěsty.

 

Jak zamaskovat problematické partie?

Jelikož se svatby často konají hned poté, co nás opustí zima, může být zkouška šatů na svatbu občas trochu krutá. Kupovat nové šaty, které obléknete pouze jednou, případně navštívit švadlenu, aby vám upravila ty staré, však není nutné. Pokud vnímáte jemné nedostatky v určitých oblastech vašeho těla, vždy je možné s tím něco udělat.

 

Oblast břicha

Vypouklé bříško není příliš lichotivé pro vaši postavu a nutí vás sáhnout po neforemných střizích, které tuto partii zvládnou zakrýt. Avšak i s bříškem, které nese následky přejídání se v zimním období, je možné obléci si obepnutý kousek zvýrazňující ženské křivky.

Diskrétním a pohodlným pomocníkem je stahovací pás, který zafixuje tuk na břiše a vyhladí vyčnívající tukové záhyby. Je vhodný pod volnější i obepnuté šaty a rovněž pod košili. Sáhnout po něm mohou muži i ženy bez rozdílů, důležité však je trefit správnou velikost a zvolit vhodnou barevnou variantu. Pokud máte šaty, košili či halenku z jemného průsvitného materiálu, určitě si vyberte stahovací pás tělové barvy.

 

Oblast pasu a boků

Na pas a boky je sice účinný také stahovací pás, ale pokud chcete dosáhnout dokonalých výsledků, vhodnější je stahovací spodnička. Opticky minimalizuje tukové polštářky po celém obvodu boků, a trup tak působí žensky a souměrně. Jelikož sahá až do horní poloviny stehen, mírně zeštíhluje i zadeček a stehna a pod sukní vhodné délky působí zcela diskrétně.

 

Oblast zadečku

Ploché bříško, ladné ženské boky, ale širší a neforemný zadeček? Ani tento "problém" není neřešitelný. Na objemnější zadeček jsou vynikající stahovací šortky, před kterými má většina žen stále respekt – tyto obavy jsou ale neopodstatněné.

Faktem je, že stahovací šortky splynou s pokožkou a na těle je není cítit o nic víc než běžné spodní prádlo. Okraje formujících krátkých kalhot jsou bezešvé, pod šaty je tedy není vidět, a stejně tak se nemusíte bát ani toho, že by vás v létě pod šaty příliš zahřívaly. Struktura látky totiž podporuje cirkulaci vzduchu.

Pokud se chystáte zakoupit si stahovací prádlo poprvé, určitě se podívejte na náš blog: Jak si vybrat stahovací prádlo? Najdete zde více informací o tom, jak takové prádlo funguje a čemu se při jeho výběru raději vyhnout.