Jak se obléct v chladném počasí?

Vykukující sluníčko v nás může vyvolávat dojem, že už konečně můžeme trochu upustit od několika vrstev oblečení. Avšak jakmile vyjdeme ven, ihned zjistíme, že jsme výběr oblečení trochu podcenili. Prudké změny počasí, chladná rána střídající teplejší odpoledne či náhle zamračená obloha, kvůli které během chvíle promokneme na kost... Všechny tyto jevy jsou důkazem toho, že ačkoli se pomaličku začíná oteplovat a přichází vytoužené jaro, měli bychom být stále připraveni i na chladné a sychravé počasí.

V tomto blogu se podíváme na to, které orgány a části těla jsou chladem nejzranitelnější. Protože právě příchod jara a naše očekávání teplých, slunečných dní nám mnohdy dokáže přivodit nepříjemné zdravotní problémy. Na co si dát pozor a jak se chránit před chladem i pomocí vhodného spodního prádla?

Elastický hřejivý pas z merino vlny zahřeje vaše kříže i břišní oblast

RelaXsan-Hrejivy-ladvinovy-pas-z-bavlny-a-vlny-22cm-barva-Bila-Elasticky-Merino-vlna-a-bavlna-celodenni-noseni-i-na-sport

 

+ další
ART.LCF221-BIELA1
RelaXsan-Hrejivy-ladvinovy-pas-z-bavlny-a-vlny-27cm-barva-Bila-Elasticky-Merino-vlna-a-bavlna-celodenni-noseni-i-na-sport

 

+ další
ART.LCF271-BIELA1

 

Zdravotní komplikace způsobené chladem

Kromě běžného nachlazení na nás venku v chladném počasí číhá mnohem víc strašáků. Nejčastěji se chlad odrazí v oblasti kříže nebo na vnitřních orgánech schovaných v pánvi, které nám nedostatečnou péči vrátí zánětem a chvílemi plnými bolesti.

 

Zánět močových cest

tielko jak se oblict v chladnim pocasi zapal mocovich cest

Močové ústrojí je zranitelné především u ženského pohlaví. Pokud se podcení i jen malé prochladnutí, situace se může zkomplikovat a v některých případech vyústí do nepříjemného zánětu, který umí člověka potrápit po několik dní či týdnů.

Mezi příznaky přicházejícího zánětu močových cest patří častá potřeba na močení, ostré bolesti při močení, tupá bolest v podbřišku, zvýšená teplota a nadměrná únava.

Infekce močových cest překvapí ženy zejména na začátku podzimu nebo jara. Přestože jde zánět způsobený bakteriemi, mezi prvotní spouštěče této choroby patří kromě jiných faktorů i chlad.

 

Jak zánětu močových cest předcházet?

Pánevní oblast v teple

Základem péče je uchovávat pánevní oblast v teple a chránit ji před chladem. Odhalená křížová oblast, vykukující bříško zpod trička nebo tenká bunda či kabátek, který neodolá náporu větru... I takto můžete provokovat na začátku jara a přivolat si tak zdravotní problémy, které později budete muset zahánět výživovými doplňky s brusinkami a urologickým čajem. Tato opatření však můžete praktikovat i preventivně a pokud si dáte pozor na to, abyste se nenechali omámit vidinou teplejších zítřků, dá se těmto nepříjemnostem lehce vyhnout.

Nejoblíbenějším prádlem, která chrání pánevní oblast, je tílko, avšak mnohdy ho ženy rády nechávají ve skříni, protože volí oblečení, pod které tílko prostě není vhodné. Jeho vrchní část totiž zakrývá celou oblast dekoltu, takže pak už není možné nosit větší výstřih.

Přesně pro takové případy je ideální dámské stahovací tílko s volným dekoltem. Jeho lem sahá pod ňadra a nijak nepřekrývá podprsenku, takže si ho dámy mohou obléci pod svetřík s větším výstřihem nebo si mohou dovolit nechat rozepnuté vrchní knoflíky na košili.

 

Důkladná hygiena a kvalitní spodní prádlo

Nošení správného spodního prádla je alfou a omegou veškerého úspěchu. Z neprodyšných kalhotek se stává doslova líheň pro bakterie, které dokážou podnítit vznik začínajícího zánětu. Proto je důležité, aby byly intimní partie během dne v prostředí, které bakterie eliminuje. O tom, proč je nejlepší nosit bavlněné spodní prádlo a jaké jsou benefity prádla protkaného stříbrnou nití, jsme psali na našem blogu: Typy kalhotek – jak si vybrat vhodné spodní prádlo?

 

Pohlavní ústrojí

S močovými cestami je úzce spjato i pohlavní ústrojí, na jehož nachlazení jsou opět citlivější dámy. Chlad neprospívá vaječníkům a dlouhodobé podceňování teplého oblékání může vyústit do bolestivých stavů v podbřišku, bolestivé menstruace a v těch nejhorších případech i k neplodnosti.

V teple by tak měl zůstat nejen podbřišek, ale i křížová oblast, jejíž nachlazení může rovněž vést k problémům pohlavních orgánů. Ideální prádlem pro ochranu vaječníků před chladem jsou kalhotky se zvýšeným pasem.

Stahovací kalhotky z mikrovlákna sahají pod hrudní koš, díky zdvojenému lemu se nevyhrnují ani během pohybu a látka, která zakrývá pánevní oblast, podporuje cirkulaci vzduchu. Pohlavní orgány jsou tak chráněny před chladem, ale předchází se přehřátí či zapocení, a proto je toto spodní prádlo ideální na celodenní nošení. Doma či v kanceláři tělo zbytečně neohřívá a venku působí jako dokonalá před chladem.

Druhou, stejně tak efektivní alternativou, jsou masážní a stahovací šortky. Rovněž je můžete používat jako náhradu spodního prádla, ale kromě toho, že zahřívají pánevní oblast, mají i druhotný účinek - cílenou masáž, která působí jako prevence celulitidy a zároveň odstraňuje příznaky již vzniklých projevů celulitidy. Masážní šortky jsou diskrétní a nejsou vidět ani pod přiléhavým a obepnutým oblečením. Sahají nad pupík a na těle jsou stabilizovány pomocí lemu z elastického zdvojeného materiálu.

 

Klouby

stahujici masazni leginy proti celulitide bezsove anticelulitidni

Klouby trpí především v zimě a nejvíce problémů pociťují revmatici. Nejzranitelnější jsou klouby na prstech, ale i kolena či dokonce kotníky, které na zimu reagují bolestí a ztuhlostí. Hlavně ve večerních hodinách, kdy zubaté jarní sluníčko zapadne, je třeba chránit klouby před chladem, který je mnohem nepříjemnější zejména ve větrném počasí.

Malé klouby na rukách ochrání rukavice a klouby nacházející se na dolních končetinách je zase dobré zakrýt nejen kalhotami, ale i tenkou látkou, která se vyznačuje výbornou cirkulací vzduchu. Přínosem v tomto případě mohou být stahovací legíny proti celulitidě. Tvarují křivky, masírují pokožku, jsou z elastického materiálu a v případě, že si je obléknete do chladného rána, tak vás příjemně zahřejí. Pokud se ale v průběhu dne oteplí, díky důmyslně propracované struktuře látky vás nebudou zahřívat.

 

Křížová oblast

Chladné počasí a křížová oblast nejsou velcí kamarádi. Stačí krátký pobyt v průvanu, zpocené tričko či nedostatečně zakrytá oblast kříže a problémy jsou na světě. Chlad totiž primárně způsobuje bolesti na místech, která jsou namáhány a přetěžovány a kromě kloubů je poměrně často postižena i páteř. Mezi hlavní příznaky nachlazení křížové oblasti patří omezená pohyblivost, bolest při ohýbání se či ztuhlost, která se objevuje především ráno.

Nejvíce chyb při oblékání děláme zejména na přelomu ročních období, kdy je počasí proměnlivé a jsou pro něj charakteristické drastické teplotní výkyvy. V takovém případě je ideálním pomocníkem stahovací pás na břicho. Zakryje celou křížovou oblast, pod tričkem nebo svetrem ho není vidět a perfektně vytvaruje břicho.

Kromě toho je možné ho kdykoliv sundat a opět v případě potřeby nasadit. V kabelce nezabere moc místa a někteří lidé ho dokonce mají odložený v kanceláři, takže si ho mohou nasadit kdykoliv, aniž by museli odbíhat do šatny či na toaletu. Pás navíc působí jako opora či stabilizátor zad a eliminuje bolest.

 

Krční páteř

Zablokování krční páteře nás dokáže nepříjemně překvapit zejména během jara či podzimu, ale i v letních měsících, kdy je v kancelářských prostorách naplno zapnutá klimatizace. Větší výstřih nebo odhalenou šíji si mohou v průvanu dovolit jen ti nejodvážnější, kteří dosud se ztuhlou krční páteří ještě neměli tu čest.

Ačkoliv největší péči věnujeme při oblékání pánevní a křížové oblasti, na krk a šíji bychom neměli zapomínat. Pokud výběr oblečení podceníme, bolesti způsobené nachlazením šíje mohou vyústit i v bolesti hlavy.

 

Oblečení a doplňky, které si zaslouží pozornost

Několik vrstev oblečení, které kompletně zahalí všechny citlivé partie a ochrání je před chladem, ještě nutně nemusí znamenat, že jste boj s nepřívětivým počasím nadobro vyhráli. Často se setkáváme s tím, že snaha vhodně se obléci je zmařena i jen jedním kouskem oděvu. Jakým částem oblečení věnovat pozornost a čemu se vyhnout?

 

Nepromokavá bunda

ako se oblict do chladneho pocasi chladne rano

Odolná bunda nebo kabát jsou ve větrném počasí absolutním základem. Avšak jen málokdy dbáme také na to, aby vrchní vrstva látky dokázala odolat nepřízni počasí. Příchod jara nás nutí nechat odolné, péřové bundy ve skříni a vyběhnout na ulici v tenčím kabátku nebo bundičce. V tomto případě je však důležité vybrat si bundu, jejíž povrch do sebe neabsorbuje vodu.

Krátká přeháňka, ale i vydatný déšť nás dokáží promočit až na kost během krátké chvíle, například i tehdy, když stojíme na zastávce a pár minut čekáme na nejbližší spoj. A přestože déšť v tomto období nemusí trvat po celý den, mokrá a navlhlá bunda nás bude doprovázet ještě i po cestě z práce domů. Není nic nepříjemnějšího, než si na sebe navléknout vlhký kus oblečení, a proto se tomu vyhněte koupí kvalitní bundy, která vás před tímto problémem ochrání.

 

Kvalitní obuv

Během chvíle odložíme vyleštěné vysoké kozačky nebo zateplené zimní boty do nejspodnější části botníku, kde budou trpělivě čekat na svůj čas, až opět přijde jejich sezóna. Každopádně není dobré obout si tenisky nebo lodičky jen co se teplota vyšplhá na deset stupňů.

Kotníkové kozačky, polobotky se zatepleným vnitřkem či decentně působící, ale nepromokavá jarní obuv, potěší vaše nohy mnohem více. Důležité je nohy zbytečně nezapařovat, ale zároveň je ochránit před vlhkostí, která přichází zvenčí. Pokud totiž tento faktor podceníte, snadno se může stát, že v práci celý den přečkáte s mokrými a studenými ponožkami, takže si vesele koledujete nejen o nachlazení, ale i nepříjemné záněty.

 

Delší svetr

Silnějším mikinám, které s přehledem schovají další dvě vrstvy, za chvíli odzvoní. To ale ještě neznamená, že je možné nahradit je lehkým svetříkem, který sotva zakrývá boky. Na jaře, kdy odkládáme zimní bundy a nahrazujeme je tenčím kabátkem, je dobré vyzbrojit se oblečením, které ochrání boky, záda a podbřišek.

 

Šátek

Jemný hřejivá šátek oživí celý váš outfit a zároveň nahradí dlouhou huňatou šálu. I jarní větřík totiž dokáže svou ostrostí překvapit a je jen otázkou času, kdy se začátkem jara zavítá do našich životů i období nachlazení, kašlání či pichlavé bolesti v krku.

Šátek představuje ideální doplněk k lehčímu kabátku a zároveň vás díky němu neofoukne. Pokud na něj ráno nezapomenete, uděláte radost nejen svému krku, ale i krční páteři, která je také náchylná na nachlazení a pokud prochladne, bude stávkovat omezenou pohyblivostí.

 

Chladné počasí a pánové

Přestože je převážná část našeho blogu věnována ženám, pozornost si zaslouží i pánové. Sice se ženy potýkají s problémy, které způsobuje chlad, mnohem častěji, neznamená to ale, že muži jsou vůči těmto zdravotním potížím imunní.

 

Pánský stahovací pás

stahovaci tvarovaci pas na bricho zestihlujici

Pás pro pány nejen vytvaruje jejich křivky, ale stejně tak poskytne dokonalou ochranu proti průvanu či prochladnutí křížové oblasti. Jeho výhodou je absolutní diskrétnost, elastický a savý materiál, který pokožku nezapařuje ani při náročné fyzické aktivitě, a je možné ho kdykoliv bez problémů sundat.

Pánský stahovací pás je určen pro celodenní nošení a pokud si zvolíte správnou velikost, pod oblečením přilne k pokožce a nebude se shrnovat. Díky tomu po několika minutách zapomenete na to, že ho vlastně máte.

 

Boxerky s vyvýšeným pasem

stahovaci tvarujici boxerky bile formujici postavu bricho

Pro ty, kterým není nošení pásu zrovna sympatické, jsou vhodné boxerky s vyvýšeným pasem. Horní lem pokrývá oblast břicha a spodní části páteře, takže je tato část těla neustále v teple.

Materiál je pružný a přizpůsobuje se křivkám těla, vysoká schopnost komprese navíc zamaskuje tukové polštářky a předejde tvorbě tukových záhybů vsedě nebo v předklonu. Pánové tak mnohem snadněji zapnou kalhoty, které jim jsou za normálních okolností příliš upnuté.

Stahovací boxerky jsou rovněž určeny pro celodenní a pravidelné nošení, přičemž se nemusíte bát, že by vyvýšený pas poutal pozornost například pod košilí. Bezešvé okraje jsou zárukou maximální diskrétnosti.

 

Pánské tílko

stahujici tvarovaci tilko bile formujici postavu

Tato spodní prádlo je nejvyužívanější variantou nejen co se týká ochrany křížové oblasti před chladem. Tílko je skvělým doplňkem pod oblečení do kanceláře nebo pod pracovní oděv.

Spodní okraje na pánském zeštíhlujícím tílku jsou vyrobeny ze zdvojeného materiálu, takže prádlo dokonale přilne k pokožce, nevyhrnuje se z kalhot a neroluje se směrem nahoru.

Látka s vysokým stupněm komprese navíc vyhlazuje bříško, stahuje boky a oblékání košile je tak mnohem pohodlnější.