Legíny

Legíny zažily v uplynulém desetiletí obrovský rozmach a dalo by se říci, že tento kousek určený výhradně pro ženy rozpoutal revoluci v oblékání. Zatímco na některých lidech legíny stále působí kontroverzním dojmem, většina žen na ně nedá dopustit. Jde totiž o součást oděvu, která se vyznačuje vysokým komfortem při nošení a zároveň je možné vkusně je zkombinovat i s jinak fádnějšími topy či košilemi.

 

Historie legín

Ačkoli dnes najdete legíny téměř výhradně jen v ženském sortimentu, historie svědčí o přesném opaku. Oblečení, které se nápadně podobá legínám, totiž nosili ve středověku pouze muži, a to bez ohledu na jejich společenské postavení. K ženám se předchůdci legín v podobě elastických tenkých kalhot, které byly podobné punčochám, dostaly až v 19. století. Tyto kalhoty se nosily pod krinolínou a jejich hlavním účelem bylo zabránit proudění chladu k nohám a citlivým dámským partiím.

 

Co jsou to legíny?

leginy termo sportove dzeginsy treginy co je to

Guma v oblasti pasu, mimořádná elasticita, tenká látka, pocit druhé pokožky... I takto by se daly charakterizovat legíny, které známe dnes. Materiál má vysoký obsah elastanu - pružného vlákna, které zajišťuje elasticitu, přičemž druhotnou složkou je většinou polyamid. Ten se zase stará o dlouhou životnost legín, předchází třepení či žmolkovatění látky a prodlužuje její vzhled novoty.

Většině z nás se pod pojmem legíny vybaví představa černých pružných kalhot bez knoflíků, poutek a zipu, realita v obchodech může být ale úplně jiná. Legíny dnes hýří mnoha barvami a z nudného černého oblečení výrobci přetvářejí pestré, vzorované pružné kalhoty.

 

Typy legín

Legíny už dávno nejsou jen dlouhé kalhoty sahající po kotníky. Jaké druhy legín můžete v obchodech najít, a který z nich bude pro vás ten nejlepší?

 

Tříčtvrteční legíny

Tento kousek sklízí mimořádnou oblibu v oblasti sportu. Pro tříčtvrteční legíny jsou charakteristická odhalená lýtka a nižší pas, který sahá do úrovně beder. Jsou tak ideálním oblečením do posilovny, na běh nebo jógu.

 

Krátké legíny

Na první pohled mohou krátké legíny připomínat krátké kalhoty, avšak jejich účel je zcela jiný. Zatímco šortky jsou samostatným kusem oblečení, krátké legíny jsou jen doplňkem nebo spodní vrstvou, kterou vždy překrývá vrchní díl - kalhoty či sukně. Velmi často sahají do poloviny stehen a díky zvýšenému pasu překrývají celou pánevní oblast. V zimním období je jejich úkolem ochránit záda před chladem, na jaře či na podzim slouží jako neviditelná ochrana proti odírání vnitřní strany stehen při nošení delší sukně.

Elegantní push-up šortky s chladivým účinkem (Barva Černá, Velikost 4XL/5XL) ART.603B-CIERNALXL
Damske-mini-sortky-s-vysokym-pasem-strukturovany-material-prodysne-a-neprusvitne-barva-tmave-modra 01-MINISHORTS-05992-M
Stahovací a masážní push-up mini šortky (Barva Bílá, Velikost XXL) ART.302-BIELAXXL

Klasické legíny

Jde o tenké, látkové kalhoty, které zakrývají nohy až po kotníky, přičemž nejčastěji po nich ženy sáhnou při sportu nebo když volí delší top zakrývající zadeček. Jejich výhodou je pohodlnost při nošení či vysoká prodyšnost látky, přičemž v nich rovněž dokonale vyniknou nohy.

 

Funkce legín

Push up legíny

leginy push-up efekt cerne tvarovani postavy zadecku

Legíny, které disponují push up efektem, mají v oblasti zadečku větší schopnost komprese. Látka na těchto místech je zesílena, působí pevně a dokáže nadzvednout nezpevněné svalstvo. Výsledkem je zakulacení zadečku, mnohdy i optické zpevnění a zeštíhlení stehen. Komprese v jiných partiích (lýtka či boky) je ve většině případů minimální.

Až na malé výjimky, které jsou určeny pod kalhoty, jde o běžně nositelný a samostatný kousek, který nahradí spodní díl oblečení.

 

Tvarovací legíny

Legíny, které mají v popisu produktu uvedenou tvarovací schopnost, dokáží skvěle vytvarovat svalstvo na nohách a zamaskovat mírné nedostatky. Za tento efekt je zodpovědné elastické mikrovlákno se středně silnou kompresní vlastností. Nohy jsou opticky prodlouženy, působí štíhleji a stehna či zadeček jsou souměrně vytvarované

Tvarovací legíny jsou vhodné v kombinaci s dlouhým topem, ale jsou také velmi oblíbené i pod kalhoty. V tomto případě využívají ženy jejich modelující efekt pod těsnějšími kalhotami, u kterých mají za jiných okolností problém s dopnutím. Velmi často sahají tvarovací legíny až pod hrudní koš, takže dokáží vytvarovat i boky či dosáhnout efektu plochého bříška.

 

Stahovací legíny

Stahovací legíny jsou někdy označovány také jako zeštíhlující legíny. Materiál vyniká největší možnou kompresí, vlákno je sice elastické, ale stále pevné a dokáže v momentě doslova spoutat ochablé svalstvo či tukové záhyby.

Tento typ legín zakrývá většinou i boky, takže zeštíhluje hned několik problematických partií. Efekt v oblasti pasu, boků, břicha, stehen a zadečku je mimořádně výrazný, přičemž některé ženy uvádějí, že zeštíhlení pomocí legín způsobilo optické zeštíhlení až o dvě konfekční velikosti.

 

Masážní/anticelulitidní legíny

stahujici masazni leginy proti celulitide bezsove anticelulitidni

Typ látky, který je při výrobě masážních legín použitý, má specifickou strukturu, kterou některé zdroje nazývají i jako plástvovou. Její povrch totiž připomíná včelí plástev tvořenou šestihrannými "buňkami". Struktura této látky přilne k pokožce, avšak během pohybu není zcela stabilní.

Během nošení jemně masíruje pokožku, takže ji prokrvuje a podporuje také lymfatický oběh. Masážní nebo anticelulitidní legíny dokážou při dlouhodobějším nošení zmírnit příznaky již vzniklé celulitidy a stejně tak zabraňují i jejímu prohlubování nebo vzniku samotnému. Slouží tedy nejen pro eliminaci celulitidy, ale i pro její předcházení.

Nejčastěji se masážní legíny nosí pod kalhoty nebo na sport. Mnohdy mají i druhotný zeštíhlující efekt, který se dá využít při oblékání kalhot, které vám jsou za normálních okolností těsné v pase.

 

Mikromasážní legíny s vysokým pasem proti celulitidě (Barva Černá, Velikost L/XL) ART.123-CIERNALXL

Sportovní legíny

Velké množství druhů legín využívají ženy především na sport, avšak "originál" sportovní legíny se mohou pyšnit řadou užitečných vlastností, které ocení jak příležitostné sportovkyně, tak i ženy, které holdují sportovním aktivitám na denní bázi.

Sportovní fitness legíny se od ostatních typů liší strukturou materiálu a propracovaným střihem, který se stará o větší pohodlí během nošení. Látka je mimořádně pružná a její největší výhodou je schopnost vstřebávat a absorbovat pot. Pokožka se tak nezapařuje, v oblasti zad se snižuje riziko hromadění potu a následného prochladnutí.

Klín sportovních legín je měkký a mnohdy protkaný stříbrnou nití, která má antibakteriální účinky. Zvyšují tak komfort při sportu, nezařezávají se do intimních míst a nepřekážejí ani při strečinku.

 

damske-sportovni-bezesve-leginy-s-vysokym-pasem-neprosvitajici-barva-tmavo-seda-slozeni-polyamid-elastan 01-LEGINY-05993-L
Fitness-leginy-s-designovym-pasem-leginy-neprosvitaji-ze-zadu GOLDBEELEGINYBI-BLACK-L

Termo legíny

Materiál termo legín nebo tzv. funkčních legín je směsí bavlny, elastanu a polyamidu. Na první pohled tenká, o něco méně poddajná látka se vyznačuje důmyslnou strukturou, která pokožce nedovolí ztrácet svou tělesnou teplotu ani v extrémně velkých mrazech. Teplo do sebe doslova uzamkne a nepropouští ho ven, takže nositelka těchto legín pociťuje hřejivé teplo.

Termo legíny jsou vhodné na nošení jako součást oděvu při lyžování, jako sportovní legíny na běh v zimním počasí, ale rovněž jsou i vynikajícím spodním prádlem, tzv. spodky pod kalhoty.

 

Jak nosit legíny?

Legíny už dávno nejsou součástí pouze sportovního outfitu a své místo si našly v každé oblasti života, nejen při volnočasových aktivitách. Jak nosit legíny, abyste se cítila pohodlně a zároveň se vyhnula estetickým přešlapům?

 

Pozor na tenký materiál

Pokud si zakoupíte legíny z tenkého nebo dokonce průsvitného materiálu, musíte počítat s tím, že oblast zadečku by měla být překryta jiným kouskem vašeho outfitu. Jinak vám hrozí prosvítání spodního prádla.

Tenké legíny, které dostatečně nezakrývají oblast intimních ženských partií, je dobré zkombinovat s dlouhou volnou halenkou nebo svetrem, který sahá až do poloviny stehen. Zadeček se dá pěkně zakrýt i delší vestou se zavazováním v pase.

 

Legíny a podpatky

I když legíny samy o sobě tvarují a opticky prodlužují nohy, není na škodu tuto jejich vlastnost využít a znásobit ji vyššími podpatky. Můžete tak vyčarovat elegantní a zároveň pohodlný outfit, který dokáže upoutat a jeho výsledek i mnohokrát příjemně překvapit.

Nejvíce kombinaci legín a vysokých podpatků ocení dívky menšího vzrůstu a ženy, které nejsou spokojeny s délkou a tvarem svých nohou. S vhodně kombinovaným topem se můžete v legínách a botách na podpatku vydat i do společnosti.

 

Co jsou to džegíny?

Džegíny, jak už název napovídá, jsou kombinací džínů a legín. Materiál však džínovinu připomíná pouze na první pohled - na rozdíl od džínů jde o elastický a tenký materiál, který hodnověrně kopíruje křivky postavy. Raritou není ani imitace zadních kapes či knoflíku nebo zipu, i když se džegíny na tělo natahují a nedisponují žádným zapínáním.

Dnes pod názvem džegíny můžete najít i hrubší elastické kalhoty jakékoliv barvy, přičemž rovněž mohou být opatřeny falešnými kapsami nebo nevýraznými kapsami v oblasti zadečku. Některé džegíny se dají pohodlně nosit jako náhrada za běžné kalhoty, protože jsou navrženy tak, aby se předcházelo faux pas, které v outfitu vytvářejí legíny - průsvitná látka, viditelné spodní prádlo, zařezávání na intimních oblastech.

 

Co jsou to tregíny?

Především v internetových obchodech, které nabízejí zboží ze zahraničí, se dnes můžete setkat s pojmem tregíny. Na našem trhu je zatím tento typ ženských kalhot málo známý, avšak v posledních letech jeho obliba roste. Jde o elastické kalhoty, které však na rozdíl od legín nemají v pase gumu, ale zapínají se na knoflík nebo zip. Výjimkou nejsou ani poutka na pásek či kapsy nacházející se v přední nebo zadní části.

Vrchní část tedy připomíná klasické látkové kalhoty, ale nohy jsou zahaleny pružnou látkou, na jakou jsme zvyklí u legín. Tregíny představují sofistikovanou kombinaci sportovní elegance a byznys casual stylu.

Podívejte se na naši nabídku legín.