Typy kalhotek – jak si vybrat vhodné spodní prádlo?

V článku Typy kalhotek – jak si vybrat vhodné spodní prádlo? se dočtete:

Stahovací kalhotky obsahující bavlněný klin

Většina žen myslí při výběru nebo oblékání kalhotek jen na jejich praktičnost či estetický dojem. To, že dlouhodobé nošení konkrétního kousku spodního prádla může mít negativní dopad na intimní zdraví, většinou řeší až tehdy, když už je pozdě a oblast intimních partií se potýká se zdravotními komplikacemi. Jak se těmto nepříjemnostem vyhnout, kdy vybírat jaký typ kalhotek, kdy je lepší některé kalhotky zcela zavrhnout a vyřadit je ze svého šatníku?

Nesprávné zvolený typ nebo materiál kalhotek může mít za následek hned několik zdravotních problémů. Kromě banálních opruzenin může ženu překvapit vaginální mykóza, bakteriální vaginóza, zánět pochvy či zánět močového ústrojí. Jde o nepříjemná onemocnění s individuální délkou léčení a důsledky, které dokážou pořádně znepříjemnit i sexuální život či natrvalo ohrozit plodnost.

 

Jaký materiál je nejlepší na výrobu kalhotek?

Materiál, ze kterého jsou kalhotky vyrobeny, by měl být prodyšný. To znamená, že kromě schopnosti absorpce by vlákno mělo být schopno propouštět vzduch a nemělo by kůži a sliznice izolovat od prostředí "tam venku". Stejně tak by měl být materiál savý a schopný poradit si s tělesnými výměšky či potem.

 

Bavlna

spodni pradlo kalhotky bavlnene druhy materialu

Nejlepším materiálem, který splňuje výše uvedené požadavky, je bavlna. Ovšem šance, že ji najdete ve spodním prádle v naprosto čisté podobě, je dnes spíše raritou. Většinou se kombinuje s elastanem, který může být ve složení označen i jako spandex nebo lycra. Jde o syntetické vlákno, které zajišťuje pružnost materiálu, a tak se díky němu kalhotky dokonale přizpůsobí tvarům těla.

Pozitivní vlastností elastanu v oděvním průmyslu je jeho schopnost zvětšit svou velikost až na šestinásobek původního rozměru. Rovněž zvyšuje životnost prádla, protože je díky němu odolnější. Materiál je díky obsahu elastanu pevnější, flexibilnější a nezničí jej ani agresivnější prací prostředky.

V současnosti se kombinaci bavlny s dalšími různými materiály v podstatě nedá vyhnout. Důkladně si tedy prostudujte podíl materiálu, a pokud v obchodě nenarazíte na 100% bavlněné prádlo, snažte se, aby byl poměr bavlny v prádle alespoň 70procentní.

 

Syntetické materiály

Ze syntetických materiálů se kromě elastanu nejvíce využívají nylon či polyester. Pokud je tkanina kvalitně zpracována, nošení takové prádla ještě nutně nemusí znamenat žádné riziko. Často se nylonové či polyesterové prádlo využívá na sport, protože materiál dobře saje pot a dokáže odvádět vzduch. Pokožka se tedy nezapařuje a stejně tak ji prádlo neodírá, protože se skvěle přizpůsobuje křivkám postavy.

V případě, že si výrobce nedal na zpracování materiálu moc záležet, nebudou kalhotky ze syntetických materiálů rozhodně patřit mezi vaše oblíbené kousky prádla. Kalhotky jsou totiž pak neprodyšné, pokožku zahřívají a nejsou schopny absorbovat pot.

 

Bavlněný klín

Pokud jsou kalhotky z jemného, avšak neprodyšného materiálu a mají bavlněný klín, ještě to nemusí nutně znamenat, že nošením tohoto kousku dbáte o své zdraví. Bavlněný klín je sice savý a nedráždí pokožku, avšak pokud je všitý na látku, která nedýchá, kalhotky jsou prostě nadále neprodyšné. Spodní část kalhotek zabraňuje cirkulaci vzduchu a tenká vrstva bavlny tento fakt nijak nezmění.

To, co však bavlněný klín zajišťuje, je komfort a o něco lepší hygienické prostředí. Bavlněná látka, která se používá na výrobu klínu v kalhotkách, je většinou jemná a hebká na dotek. Díky tomu nejsou intimní partie drážděny a žena při nošení takových kalhotek nepociťuje diskomfort. Pokožka intimních partií i sliznice jsou díky klínu chráněny před odíráním či třením, a to i tehdy, pokud si obléknete těsnější kalhoty z nepoddajného materiálu - skinny rifle, kostýmkové kalhoty z hrubé látky, punčochy... Klín představuje jakousi hygienickou bariéru, jejímž úkolem je udržet sliznici v čistotě a ochránit ji před vnějšími vlivy.

Bavlněný klín najdete u většiny kalhotek nezávisle na materiálu, který je na jejich výrobu použit. Výjimkou jsou některá krajková tanga nebo jiné "oči dráždivé" kousky spodního prádla, které však nejsou určeny na dlouhodobé a už vůbec ne celodenní nošení.

Příměs stříbra

cerne cipkovane tanga s primesi stribra nohavicky antibakterialni

Často se u popisu produktů můžete setkat s informací, že klín kalhotek obsahuje příměs stříbra, případně je protkán stříbrnou nití. Stříbrné vlákno lze nalézt především v kalhotkách vhodných pro celodenní nošení, v zeštíhlujících kraťasech nebo zdravotním spodním prádle.

Stříbro je charakteristické svými antibakteriálními účinky a intimní oblasti poskytuje hygienické prostředí. Kalhotky se stříbrným vláknem jsou vhodné zejména pro ženy, které trpí opakovanými záněty a mykotickými projevy sliznice. Více se o příznivých účincích stříbra dočtete v našem příspěvku na blogu: Vlastnosti stříbra, o kterých jste možná nevěděli.

 

V jakých případech na kalhotky zapomenout?

I když je chození "naostro" stále více trendy, občas je odhození kalhotek doporučeno - a nejde jen o módní výstřelek či touhu upoutat. Lékaři vám v jistých případech mohou navrhnout, abyste na kalhotky zapomněla, a to konkrétně v noci, pokud trpíte vaginální mykózou.

Prostředí sliznice bude sice během spánku nechráněné, ale zároveň nebude v kontaktu s látkou, na níž se množí bakterie. Spaní bez spodního prádla rovněž znamená i maximální prodyšnost, a tak se sliznice s nákazou vypořádá mnohem snáz.

 

Kdy je potřeba spodní prádlo žehlit?

Dnes se už jen málokdo rozhodne dobrovolně žehlit i spodní prádlo. Avšak i tato nemilá aktivita dokáže pomoci, pokud bojujete s bakteriálním onemocněním. Ženy, které trpí mykózou, by měly spodní prádlo prát při co nejvyšší teplotě, aby se již v pračce zničily bakteriální zárodky.

Dobrým pomocníkem jsou také dezinfekční přípravky, které se používají namísto aviváže. Parfémovaným pracím prostředkům byste ve chvíli, kdy trpíte mykózou, měla dát úplnou stopku.

Žehlení spodního prádla je nejlepší zárukou toho, že se bakterie v látce zničí. Největší pozornost byste při žehlení měla věnovat především oblasti, která se dotýká intimních partií - bavlněnému klínu. Horká žehlička odstraní i to, co pračka nezvládla, a tuto nemilou povinnost byste měla provádět ještě měsíc poté, co zdravotní problémy nadobro zmizí.

 

Typy kalhotek podle střihu

Dámské spodní prádlo je vyráběno v různých provedeních. Zatímco jedny kalhotky jsou ztělesněním pohodlí, jiné zase představují designový kousek. Jak si z široké nabídky vybrat vhodné spodní prádlo s přihlédnutím k postavě? A které kalhotky budete muset oželet, pokud pravidelně bojujete se zdravotními problémy?

 

Klasické kalhotky

klasicky kalhotky modre strih spodniho pradla

Nadčasová klasika, která je pohodlná a praktická, přičemž okraj kalhotek může být vyvýšený nebo sahat jen po bedra. Klasické kalhotky zakrývají celý zadeček, z přední strany jsou většinou vyříznuty do obloučku, který kopíruje začátek stehen.

Klasické kalhotky lahodí každému typu postavy, luxusnější kousky dokážou opticky prodloužit nohy. Dnes se vyrábějí z celé řady různých materiálů, kromě krajky dominuje především bavlna.

Jelikož mají klasické kalhotky většinou prošité okraje, pod přiléhavější oblečením nejsou moc diskrétní. Ale na druhou stranu je právě tento typ dámských kalhotek doporučený, pokud trpíte zdravotními problémy v intimní oblasti. Mají široký bavlněný klín, jsou prodyšné a nezařezávají se, takže nedráždí intimní partie.

 

Šortkové kalhotky neboli „boxerky“

Dámské šortkové kalhotky mají podobný střih jako pánské spodní prádlo nazývané "boxerky." Látka zakrývá celý povrch zadečku a sahá až ke stehnům. Přestože více zahalují než odkrývají, jsou považovány za sexy kousek, který navíc i tvaruje postavu.

Horní lem zakrývá i boky, takže je toto prádlo vhodné i pro ženy, které často trpí záněty močových cest. Daná oblast je totiž díky šortkovým kalhotkám chráněna před chladem.

Šortky jsou perfektní volbou také pro sportovkyně, protože je lze označit za jeden z nejpohodlnějších kousků. Elastický materiál skvěle přilne k tělu, kalhotky nesklouzávají, chrání intimní oblast i vnitřní stranu stehen před odíráním.

 

Kalhotky francouzského střihu neboli francouzské kalhotky

Elegance, luxusní materiál a sofistikovaný střih. I tak by se daly v krátkosti popsat francouzské kalhotky, které díky důmyslnému střihu dokážou zamaskovat nedokonalosti postavy. Sahají až přes vrchní část stehen a ve většině případů zakrývají celý zadeček.

Bývají vyrobeny z vkusného krajkového materiálu a plní nejen praktickou, ale i estetickou funkci. Francouzské kalhotky jsou vhodné pro ženy s širšími stehny a dokážou zaoblit zadeček, takže vypadá pevně a souměrně. Pokud jsou vyrobeny z jemného materiálu, vyznačují se především pohodlím a pod oblečením jsou téměř neviditelné.

 

Brazilské kalhotky

kalhotky brazilky bezova barva typ strihu spodniho pradla

Decentní, neokoukané, sexy a vyzývavé! Brazilské kalhotky, slangově nazývané také "brazilky", jsou příjemným kompromisem mezi klasickými kalhotkami a tangy. V přední části mají výrazněji vykrojené obloučky, takže díky nim dosáhnete optického efektu prodloužení nohou. Díky většímu vykrojení v zadní části zase vykouzlí plnější a kulatější zadeček.

Brazilky jsou lichotivým kouskem, pokud máte plochý zadeček, ale naopak byste měly být opatrné, pokud máte širší stehna. Obvykle jejich okraj sahá do úrovně beder, takže jsou skvělým doplňkem pod kalhoty nebo sukně se sníženým pasem. Rovněž dokonale kopírují linie postavy, a proto je možné nosit je i pod těsnější oblečení.

 

Kalhotky s podvazkovým pásem

Tento typ dámských kalhotek není moc rozšířený. Spojuje kalhotky jakéhokoli typu (tanga, francouzské kalhotky, brazilky, dokonce i šortky) s podvazkovým pásem, který lemuje boky a je možné na něj díky čtyřem úchytům připnout punčošky.

Většinou se na výrobu takových kalhotek používá krajka, případně kombinace elastické bavlny a krajky. Podvazkový pás může být ke kalhotkám přišitý nebo být odnímatelný. Jde o sexy kousek pro příležitostné nošení, se kterým můžete experimentovat díky různým punčochám.

 

Tanga

Tanga představují odvážný a sexy kousek dámského prádla. Odkrývají zadeček, díky působivému materiálu poutají pozornost a pod oblečením jsou téměř neviditelné. Ženy je nejčastěji volí pod sukni či přiléhavější kalhoty, zpod kterých by okraje jiných kalhotek koukaly a deformovaly by zadeček.

Ohledně tang se však ve společnosti vede řada diskusí. Kvůli tomu, že u těchto kalhotek není zakrytý zadeček a prochází jím pouze jedna šňůrka nebo tenčí pásek, jsou tangům přisuzována různá zdravotní rizika. Kromě toho, že chrání jen velmi stroze intimní partie, mohou způsobovat infekce a záněty pochvy. Tenký pásek látky má totiž absorpční schopnosti a "spojuje" konečník s vagínou. Přenos bakterií je tak velmi rychlý. Z tohoto důvodu se tanga nedoporučují na celodenní nošení.

Bavlněná tanga jsou dnes spíše raritou, nejčastějším materiálem, ze kterého jsou vyráběny, je krajka nebo polyamid. Rozhodně byste si neměla pořizovat tanga z polyesteru, protože tento typ látky není téměř vůbec prodyšný. Při koupi tang je tedy více než důležité prostudovat si složení, a pokud to jejich střih dovoluje, vybrat si takové, které mají bavlněný klín.

 

Cheeky tanga

Tento typ kalhotek - tang má na bocích hrubší kousek látky, přední část je celá zakryta a výřez na zadečku se postupně zužuje. V závislosti na výrobci nebo značce cheeky tanga zahalují buď jen horní část zadečku, nebo jeho první polovinu.

 

G-stringy

Na bocích těchto tang najdete jen tenoučkou šňůrku. Přední část je zahalena trojúhelníkem látky a stejně je tomu i na zadní straně. Směrem dolů se tento trojúhelník postupně zužuje.

 

V-stringy

Kalhotky typu V-string mají na zadní straně minimalistický trojúhelník látky ve tvaru V, se kterým je propojena tenká šňůrka stejné tloušťky, kterou lze nalézt na bocích. Většinou sahá okraj těchto kalhotek pod bedra.

 

T-stringy

Na zadní části tohoto odvážného kousku prádla najdete pouze pásek látky, který je sešitý do tvaru písmene T. Plynule přechází k bokům a spojuje se v přední části, která je tvořena malým kouskem látky zahalujícím intimní partie.

 

C-stringy

C-stringy představují trochu ulítlý typ spodního prádla. Těmto kalhotkám totiž chybí úchyt na bocích - kalhotky mají po okrajích jen tenkou pružnou kostici, která je vyztužuje a napomáhá jim držet tvar. Vanička ve tvaru písmene C se jen přiloží k intimní oblasti a vyztužený pásek látky je ukotven mezi půlkami zadečku. Nenajdete zde tedy žádné šňůrky na bocích či bedrech, které by zajišťovaly stabilitu prádla.

Tyto kalhotky nejsou vhodné pro celodenní nošení, ale jejich popularita přesto v posledních letech roste. Nejčastěji po nich ženy sahají, pokud si oblékají vyzývavé a průhledné oblečení, zpod nichž by jiné kousky prádla jen zbytečně poutaly pozornost.

 

Typy kalhotek podle požadovaného efektu

Stahovací, zeštíhlující nebo tvarovací kalhotky

damske tvarujici kalhotky stahovaci bile spodni pradlo typ

Prádlo tohoto typu disponuje silnějším a poměrně pružným vláknem, které má schopnost precizně přilnout ke křivkám těla. Zároveň stahuje tukové polštářky, fixuje je směrem k tělu a opticky zeštíhluje postavu.

Stahovací kalhotky mají většinou vyvýšený pas. Ten může sahat až pod ňadra nebo pod hrudní koš. Kalhotky se starají o to, aby tuk na břiše nevytvářel během pohybu tzv. harmoniku - tukové záhyby, které vznikají v sedě nebo v předklonu. Tukové polštářky také nevisí přes lem kalhot a břicho vypadá na pohled mnohem plošší. Zeštíhlující kalhotky stejným způsobem vytvářejí i elegantní oblouček pasu a boků, podtrhují ženskost a formují štíhlejší boky.

Toto prádlo je vhodné pod obepnuté oblečení, elegantní šaty nebo pod sukni s vyvýšeným pasem, jejíž střih mnohdy nelichotí většímu bříšku či bokům.

 

Bezešvé kalhotky

Bezešvé spodní prádlo může mít ledajaký střih, avšak podstatnou roli zde hraje materiál a zpracování jeho lemů. Toto prádlo obepne pokožku, přičemž lem splyne s tělem, aniž by byl znát hmatatelný přechod.

Většinou jsou bezešvé kalhotky vyrobeny z tenkého a elastického materiálu. Obrovskou výhodou bezešvých kalhotek je jejich pohodlnost - nikam se nezařezávají a hodnověrně kopírují linii vaší postavy. Nejkvalitnější kousky tohoto typu prádla mají lemy střižené laserem - takový typ zpracování předchází třepení kalhotek a prodlužuje jejich životnost i funkci.

Na trhu můžete najít bezešvá tanga, francouzské, brazilské i klasické kalhotky. Jsou ideální volbou pod přiléhavou sukni či úzké kalhoty. Pokud materiál oblečení lehce prosvítá, je dobré zvolit si bezešvé kalhotky v tělové barvě. S kůží tak splyne nejen materiál, ale i barevný tón prádla, a máte tak zaručenu maximální diskrétnost.

Stahovací kalhotky v nabídce

Stahovací kalhotky s nohavičkou telova
Novinka

 

+ další
LOR012022BLACKS
Stahovací kalhotky s dvojitým pasem zezadu
Novinka
LOR012039BLACKS
Stahovací tanga s dvojitým pasem cerná barva
Novinka
od 417 Kč

 

+ další
LOR012020BLACKL