Vlastnosti stříbra, o kterých jste možná nevěděli

Stříbro. Rozšířený lesklý, bílý kov, který známe z hodin chemie. Nejčastěji si ho pojíme s náušnicemi nebo řetízky. Ale věděli jste, že má mnohem širší využití? Díky jeho antibakteriálním vlastnostem se využívá v lékařství a v módním průmyslu, kde je používáno do antibakteriálních kalhotek a protizápachových ponožek. Dále ho najdeme v průmyslu, kde se díky vodivosti využívá v různých oblastech elektroniky a techniky. A své využití má i v kosmetice, kde se používá v boji proti pocení a zápachu.

 

Lékařství

Stříbro má překvapivě mnoho pozitivních účinků na lidské tělo. Díky jeho antibakteriálním a protizánětlivým účinkům se již dříve využívalo při procesu hojení ran, jako prevence při infekcích a také jako čistidlo vody. Stříbrné mince se používaly do lahví, ve kterých se přepravovalo mléko, víno nebo voda. Mince totiž udržely tekutinu déle čerstvou a zabránily šíření bakterií, které by způsobily zkysnutí nápoje a v horších případech infekci či otravu lidského těla.

V dnešní době má ještě širší využití. Je součástí obvazů, bandáží a náplastí, léků (například při odvykání kouření), antibiotik a různých louhů na dezinfekci ran. Navíc se používá i při výrobě medicínských oděvů, aby se zajistilo, že se předejde šíření infekcí na lékaře a sestřičky při manipulaci s oblečením bez ochranných rukavic a roušky.

 

Oblečení

stahovaci kalhotky se stribrem tvarujici bricho

V průběhu posledních let se začaly objevovat zajímavé kousky oblečení, jako jsou antibakteriální kalhotky nebo ponožky se stříbrem. Co ale mají společného se stříbrem? Všechno!
Jak jsme zmínili výše, stříbro dokáže bojovat proti bakteriím a jejich množení. Proto je ideální do oděvů, které přicházejí do přímého kontaktu s pokožkou, zejména v místech, kde je pokožka více namáhána a dochází ke zvýšenému pocení.

 

Jak to funguje?

Stříbro nebo jeho částice se do vláken přidávají buď tak, že se látka namočí do speciálního roztoku, nebo se přidávají stříbrná vlákna do úpletu. Namáčení je jednodušší metoda, ale vydrží mnohem kratší dobu než vlákna, ve kterých je stříbro vetkané, protože by se opakovaným působením vody postupně z látky vymývalo.

Přítomnost stříbra v látce následně pomáhá při redukci bakterií, které způsobují rozkladem potu nepříjemný zápach, přenášejí infekce a napomáhají k jejich šíření nebo zhoršení aktuálního stavu.

Nošení oblečení s obsahem stříbra vám může pomoci v boji s kožní mykózou na nohou, plísněmi, vaginální mykózou, ekzémy nebo vznikem opruzenin a pozdějšími problémy v intimních partiích.

Na trhu je k dostání velké množství různých druhů antibakteriálních kalhotek, proto se nemusíte bát, že nenajdete takové, které by vám vyhovovaly. Můžete si vybrat kalhotky s antibakteriálním klínem, čili takové, které mají stříbrné částice pouze v dolní části, kde se látka dotýká vašich intimních partií. Jsou dostupné v podobě běžných kalhotek, stahovacích kalhotek a dokonce i v podobě tang!

 

Průmysl

sperky se stribrem prumyslove vyuzity kozmetika

Pokud byste prozkoumali novodobé inovace, ať už nejnovější telefony, nebo solární panely, všude byste našli stříbro. Proč? Důvodem jsou jeho unikátní vlastnosti, díky kterým je označováno za ušlechtilý kov. Nepodléhá korozi ani oxidaci, má dobrou vodivost (elektrickou i tepelnou), je dobře kujné a je součástí různých slitin a sloučenin. Pro jednotlivé oblasti průmyslu je tedy nenahraditelným kovem.

Nejčastěji se používá ve formě spojů v autech, spínačích, v telefonech, najdeme ho i v solárních panelech, kde přetváří sluneční paprsky na energii, v bateriích, v barevném skle, ve flexibilních obrazovkách a LED světlech, CDčkách a ve fotografickém průmyslu, kde se využívá v podobě filmů.

 

Kosmetika

Ionty stříbra mají své využití i v naší koupelně v podobě pracích prášků a intimních sprejů. Díky antibiotickému, protiplísňovému a antistatickému působení zbavují oblečení během praní zápachu a zabíjí bakterie. Stejný účinek má stříbro i v oblasti podpaží. Vytvořením jemné vrstvičky na pokožce způsobuje, že se bakterie na daném místě nemnoží, udusí se, a tím se předejde nepříjemnému zápachu.