Typy podprsenek a jak si vybrat tu správnou

Najít vhodnou dámskou podprsenku, která vám dobře sedne, vůbec není snadné - a někdy je to dokonce pořádná výzva. Statistiky dokonce uvádějí, že 70 % žen nosí během svého života nevhodný typ podprsenky, takže si mohou přivodit problémy s krční páteří, případně si mohou z dlouhodobého hlediska zdeformovat ňadra. Mnohdy totiž upřednostňují vizuální efekt před funkčností a praktičností podprsenky. Avšak už dávno neplatí, že pěkná podprsenka nemůže být pohodlná a naopak. 

V dnešní době se výrobci snaží klást důraz nejen na funkčnost spodního prádla, ale i na jeho vkusné, elegantní a sexy provedení.
Obecně lze podprsenky rozdělit podle základních kritérií do dvou kategorií - podle střihu a účelu použití.

 

Sportovní podprsenky

pol pl Sierra Top czarny 1132 3 SIERRA-CIERNA-L
Damska-sportovni-vyztuzena-podprsenka-bezesva-dirkovany-design-bez-kostic-prodysna-siroky-lem-barva-staroruzova WX131-036-XS

Typy podprsenek podle střihu

Push-up podprsenka

Asi nejznámější podprsenka, po které sahají mladé dívky a ženy do věku 35 let. Čím je žena starší, tím více si potrpí na pohodlí a snaží se minimalizovat pocit přílišného pnutí. Právě nevhodně zvolená velikost push-up podprsenky dokáže své nositelce přivodit celou škálu nepříjemných pocitů.

Push-upka, jak už její název napovídá, nadzvedne ňadra a opticky zvětší jejich objem, takže vypadají kulatější, plnější a na pohled přitažlivější. Košíčky podprsenky jsou kulaté, na horním lemu zaoblené, důkladně vyztužené a s největší pravděpodobností jsou v jejich spodní části kostice. Tento typ podprsenky není vhodný pro dlouhodobé celodenní nošení, ale osvědčí se u outfitu s velkým výstřihem, ve kterém ňadra a dekolt nádherně vyniknou.

Pokud chcete, aby i nošení push-upky bylo příjemné a ňadra nebyla jako ve svěráku, je třeba zvolit správnou velikost obvodu hrudníku a košíčků. I nejmenší odchylka v tomto případě způsobuje, že podprsenka nesedí tak, jak by měla, a je jen otázkou času, kdy vám její pravidelné nošení přivodí první problémy.

 

Push-up podprsenka bez ramínek

Jde o typ podprsenky, který je vhodné zvolit pod večerní či plesové šaty s netradičním střihem v oblasti dekoltu a zad. Mnohdy takové podprsence chybí kromě ramínek i zadní část, takže je třeba ji pevně připevnit na poprsí. Toho lze dosáhnout dvěma způsoby - vytvořením podtlaku, tedy tím, že podprsenku stáhnete, nebo jejím nalepením na prsa. Push-upky bez ramínek a zádové opory mají totiž vnitřní část košíčků vyplněnou lepivým gelem, který k ňadrům přilne a mírně je nadzvedne. Často tyto push-upky disponují i stahovacím patentem ve střední části košíčků, díky kterému si podprsenku utáhnete a vytvoříte tak dokonalý push-up efekt.

Podprsenka bez ramínek s opěrným pásem v oblasti zad často také obsahuje gelovou přilnavou vložku. Ta zajišťuje dokonalou stabilitu podprsenky například i během tance či provádění prudších pohybů. Je třeba upozornit na to, že gelové nebo silikonové prvky těchto podprsenek po čase ztrácejí lepivost, kterou však můžete obnovit důkladným umytím pod tekoucí vodou. Jakmile se z gelu smyje mastnota, nečistoty a prach, podprsenka opět krásně přilne k tělu.

I zde platí, že špatně zvolená velikost může své nositelce způsobit velmi nepříjemné pocity. Proto se při výběru mějte na pozoru a nevybírejte si menší košíčky jen z toho důvodu, abyste dosáhla plnějšího dekoltu. V tom nejlepším případě by vás podprsenka po celou dobu jen tlačila, v tom nejhorším by se zase mohlo stát, že bude samovolně sklouzávat.

 

Vyztužená podprsenka

Často se mylně zaměňuje s push-upkou. S ní má ale společný "jen" střih – kulaté košíčky, středně široká ramínka, pevnou výztuž a kostice. Není zpracována tak, aby prsa nadzdvihla a vizuálně jim dodávala objem, právě naopak – i přes to, že je vyztužená a má kostice, dopřává ňadrům, je-li správně zvolená velikost, v rámci možností volnost.

Vyztužená podprsenka je vhodná pro ženy a dívky s menším poprsím. Dokáže totiž vytvořit objemnější ňadra až o jeden a půl čísla. Pokud podprsenka správně sedí a netlačí, je možné ji používat pro celodenní nošení.

 

Bandeau podprsenka

bandau podprsenka vystuzena bez raminek

Tento název zahrnuje hned několik typů podprsenek, ale nejčastěji se používá pro podprsenku bez kostic, ramínek a výraznějších košíčků.

Bandeau podprsenka tedy značí jednolitý pás s odnímatelnou výztuhou, většinou skrytou mezi dvěma kusy látky. Výztuha se před praním podprsenky vyndává, aby neztratila svou pevnost. Z přední i zadní strany má podprsenka stejnou šířku a okraje tohoto prádla jsou mimořádně pružné. Materiál je elastický a perfektně se dokáže přizpůsobit tělu i velikosti poprsí.

Tuto podprsenku mohou zvolit ženy a dívky s menší až střední velikostí ňader, kterým nevadí, že se jejich dekolt opticky zmenší. Pro větší poprsí vyžadující pevnou oporu, kterou vytvářejí právě ramínka, není bandeau podprsenka vhodná. Už po krátké době by totiž začala sklouzávat.

 

Balkonová podprsenka aneb "bardotka"

V tomto typu podprsenky se spojila francouzská elegance, funkčnost a praktičnost. Název "balkonová podprsenka" vznikl na základě specifického střihu košíčků, který sahá jen po první polovinu poprsí, mnohdy jen těsně nad bradavku.

Přezdívku "bardotka" si tato podprsenka vysloužila dle francouzské herečky Brigitte Bardot, která měla tento typ prádla v mimořádné oblibě.
Nápadně se podobá klasické push-upce - obsahuje kostice, má vyztužené košíčky a nadzvedává ňadra. Ale díky vykrojeným košíčkům, které jsou umístěny blízko sebe, je možné vzít si ji i pod oblečení s větším a specificky navrženým výstřihem.

 

Bralette podprsenka aneb „braletka“

podprsenka-brallete-bila-volnejsi-raminka-bavlna-saten

Střihem se nápadně podobá sportovní podprsence a dopřává ženám volnost a maximální pohodlí. Nijak nezvýrazňuje ňadra, a přesto se jedná o jeden z nejvíc sexy typů podprsenek. Většinou je vyrobena z jemných, hebkých a prodyšných materiálů - výrobci sahají po kombinaci krajky, saténu a pružné bavlny. Ramínka jsou volnější, nezařezávají se do pokožky, a stejně tak pohodlný je i spodní lem podprsenky, který poskytuje ňadrům jen částečnou oporu.

Braletka může někdy připomínat sexy croptop. Její spodní část může být umístěna těsně pod poprsím, ale stejně tak není výjimkou, pokud sahá až po spodní část hrudního koše. Nezávisle na výrobci se vždy jedná o smyslný a elegantní kousek, se kterým si návrháři řádně vyhráli.
Braletka je velmi vhodná na celodenní nošení, ale můžete ji zvolit i jako sexy prádlo pro chvíle, kdy chcete vizuálně svádět partnera. Nejčastěji po ní sahají ženy s menším a středně velkým poprsím.

 

Nevyztužená podprsenka s kosticemi

Sexy prádlo přinášející maximální pohodlí. Tento typ podprsenky volí především ženy s velkým poprsím - a je to rozhodně ten nejlepší výběr. Kostice poskytují ňadrům oporu a nevyztužené košíčky je opticky zbytečně nezvětšují.

Nejčastějším materiálem, ze kterého bývá tato podprsenka vyrobena, je průsvitná krajka, která jí dodává elegantní a dráždivý vzhled. Ramínka jsou většinou širší, a to z důvodu, aby udržela i větší váhu poprsí a zároveň se příliš nezařezávala do pokožky.

 

Typy podprsenek podle účelu

Sportovní podprsenka

Podprsenka je střihově přizpůsobena tak, aby poskytovala ňadrům oporu i během sportu. Široká ramínka, vysoká elasticita, savý, tenký materiál a žádný výstřih - to jsou skvělé předpoklady pro pohodlí a komfort.

Košíčková část je jednolitá, podstatnou roli zde hraje kombinace a správné sešití různých typů vláken, která ustálí ňadra i při běhání. Spodní lem disponuje ve většině případů absorpční vložkou, která zachycuje pot, takže předchází vzniku opruzenin a nepříjemným pocitům. Jelikož je celá plocha ňader zahalena, jsou kvalita a schopnost absorpce materiálu u sportovních podprsenek klíčová.

I zde však platí, že absolutním základem je správný výběr. Ženy s menším poprsím si mohou dovolit i méně pružné a tenčí materiály, bujnější dekolt zase potřebuje co nejvyšší elasticitu a přizpůsobivost vlákna, které ňadra doslova ukotví.

 

Zmenšovací podprsenka

Střih takzvané zmenšovací podprsenky je navržen tak, aby opticky i objemově zmenšil ňadra. Tato podprsenka je určena pro ženy s mimořádně velkým poprsím, které pod některými částmi oblečení vypadá až příliš bujně. Často ji ženy volí pod rolák nebo top, který nedisponuje výstřihem. Právě tento střih svršků totiž dodává ňadrům výraznější objem, který ženám někdy vadí.

Pro zmenšovací podprsenky je charakteristický široký a mírně elastický spodní lem, který poskytuje potřebnou oporu ňadrům. Košíčky jsou pak většinou osazeny tenčími a pružnějšími kosticemi. Samotné košíčky jsou hluboké, jen s jemnou výztuží, a zakrývají celý povrch prsou. Rozestup mezi košíčky je poměrně široký, aby nevytvářely žádný push-up efekt, který je v tomto případě nežádoucí.

 

Těhotenská podprsenka

V průběhu těhotenství reagují ňadra na hormonální změny, takže jsou nesmírně citlivá. Výjimkou není ani to, že se prsa již v raném stadiu těhotenství zvětší o jednu až dvě velikosti. Spodní prádlo, která je příliš stáhne a upne, může být nejen nepohodlné, ale může mít i nepříznivý vliv na vývin mléčných žláz.

Proto je v tomto životním období více než důležité klást důraz na správný výběr podprsenky. Těhotenská podprsenka zajistí prsům volnost, ale zároveň i oporu. Je vyrobena z hebkého materiálu, který nedráždí bradavky, neobsahuje žádnou výztuž a kostice jsou často nahrazeny pouze pružným elastickým pásem.

 

Podprsenka na kojení

gatta podprsenka cerna na kojeni material strih vystuz hebka

Kojicí podprsenka je navržena tak, aby co nejvíce vyhovovala potřebám matky i dítěte. Výrobci se předhánějí v tom, který z nich přinese u svých modelů více "vychytávek". Vznikají tak skutečně různorodé a praktické podprsenky, které umožňují kojit kdykoliv, a navíc ženu neomezují při výběru vrchní části oblečení. Stejně tak už dávno není pravidlem, že podprsenka na kojení je asexuální a oku nelahodící kousek.

Podprsenky na kojení vynikají množstvím společných prvků - pohodlný střih, minimální výztuž, prostor pro prsní vložku, hebký, nedráždící materiál, široká a pevná ramínka či vysoká elasticita vláken. Právě mimořádná pružnost je velmi užitečná, protože se podprsenka zvládne přizpůsobit různým velikostem prsou. Během kojení se mění tvar a velikost poprsí, takže pokud si pořídíte flexibilní podprsenku, není nutné ji po krátkém čase měnit za jinou. Dokonale přilne k tělu a sedne přesně na míru, bez ohledu na to, jak rychle se bude vaše tělo měnit.

Velmi častým prvkem je rozepínání vepředu. Tento patent umožňuje rychlé rozepnutí podprsenky, aniž by se žena musela svlékat. Rovněž není výjimkou, že kojicí podprsenky mají odnímatelnou část v přední části košíčků. V takovém případě vůbec není nutné podprsenku odepínat. Ňadra mají stále potřebnou oporu a rozepnutím vznikne jen otevřená část, díky které má miminko přístup k bradavce.

 

Jak si správně vybrat?

Důležité je znát své míry a při výběru velikosti podprsenky se jich pevně držet. Ideální čas na koupi podprsenky a také změření hrudníku je uprostřed menstruačního cyklu. V tomto období se tělo ženy vyrovnává pouze s takovými hormonálními změnami, které téměř neovlivňují velikost či citlivost ňader.

Pokud se rozhodnete vybrat si novou podprsenku těsně před menstruací, může se snadno stát, že vám po skončení menses nebude sedět tak dobře, jako v době, kdy jste si ji kupovala.
Pocit pohodlí je při výběru správné podprsenky klíčový, a tak není dobré vybírat pouze očima. V závislosti na velikosti a tvaru vašich ňader se musíte již dopředu smířit s tím, že ne každý typ podprsenky pro vás bude vhodný.

V neposlední řadě se musíte rozhodnout, kdy budete podprsenku nosit a co všechno se s danou činností pojí. Výběr podprsenky pro celodenní nošení v sedavém zaměstnání bude úplně jiný, než v případě, že ve své práci denně naběháte spoustu kilometrů.
Asistentka v klimatizované kanceláři nemusí například řešit absorpční schopnost materiálu, zatímco servírka v restauraci určitě ano.

Věříme, že si mezi výše zmíněnými typy podprsenek najdete přesně takovou, která vám sedne na míru a nebude vás v ničem omezovat. Protože - jak se říká - správná podprsenka je taková, u které zapomenete, že ji máte.