Jaké ponožky zvolit na turistiku nebo do chladných mrazivých dní?

Ponožky jsou každodenní součástí našeho "oblékacího rituálu" a i přesto, že mají za úkol chránit naše chodidla, jen výjimečně jim při jejich koupi věnujeme zvláštní pozornost. Jaké ponožky zvolit v létě, na turistiku či do chladných mrazivých dnů? A věděli jste, že ty správné ponožky dokážou usnadnit cvičení, případně zmírnit obtíže spojené s cukrovkou? Pokud ne, rozhodně čtěte dál!

Na následujících řádcích se podrobně podíváme na to, kolik typů ponožek existuje a jaké jsou jejich primární úlohy či benefity. Pro lepší přehlednost jsme se rozhodli rozdělit typy ponožek do tří kategorií - podle:

 

Ponožky podle střihu/délky

 

Kotníkové ponožky

kotnikove ponozky modre vzor damske panskeunisex

Už podle názvu je jasné, že tyto ponožky budou sahat po kotníky. Velmi snadno je tak schováte do tenisek a stejně tak ani při nošení krátkých kalhot nebudou poutat pozornost. Kotníkové ponožky jsou velmi oblíbené zejména v létě, a proto i z tohoto důvodu jsou většinou vyrobeny z tenčího a mnohem prodyšnějšího materiálu.

 

Klasické ponožky

Standardní, ničím zvláštní a nejvíce vyhledávaný typ ponožek, jejichž délka končí kdesi v polovině lýtek. Není raritou, pokud jsou špička i pata zesíleny, čímž se zvyšuje jejich životnost - látka se totiž právě v těchto oblastech nejrychleji opotřebovává.

 

Podkolenky

Podkolenky evokují v každém z nás dojem, že jsou určeny pro mladé dívky. Pokrývají celé lýtko a končí v oblasti pod kolenem. Mnohokrát je jejich hlavním úkolem zahřát nohy a ochránit je před vlivem nepříznivého počasí - ať už při sportu, nebo běžné procházce. Právě z tohoto důvodu jsou velmi často vyráběny z hrubšího materiálu, jejich lem je velmi elastický a pevný, aby z nohou nesklouzávaly. Skvěle se kombinují se sukní nebo krátkými kalhotami.

 

Nadkolenky

Nadkolenky mohou plnit dvě funkce - buď mají nohám poskytnout teplo, nebo ochranu před odíráním. Některé typy sahají až k začátku stehen, jiné zase do jejich poloviny. Stejně jako podkolenky je můžete nosit v podzimním sychravém počasí v kombinaci se sukní, ale stále častěji je ženy volí pod vysoké zimní kozačky, ve kterých předcházejí vzniku odřenin, pokud je obuv z tvrdšího a pevnějšího materiálu, případně naopak - pokud je okraj kozaček příliš tenký a poddajný - zajišťují, že obuv díky nadkolenkám z nohou nesklouzává.

 

Ťapky/nízké ponožky

Takzvané ťapky jsou často nazývané také jako ponožky do balerín. V obuvi je není vidět a zajišťují mnohem více komfortu ve srovnání s nošením balerín naboso. Přestože jste kdysi mohli najít jen silonkové ťapky, dnes jsou v módě i nízké látkové ponožky. Mnohem lépe sají pot a chodilo více ochrání před otlaky. Při výběru ťapek si dejte pozor na to, aby guma v oblasti lemu nebyla hrubá a pevná. Často se totiž látkové ťapky doslova zařezávají do paty.

 

Prstové ponožky

Může se zdát, že jsou prstové ponožky jen jakýmsi image, bez širšího využití či většího užitku. Avšak po tomto typu ponožek mohou sáhnout i lidé, kteří mají problém s plísněmi na nohou, případně se zvýšenou produkcí potu na chodidlech. Díky tomu, že jsou prsty od sebe odděleny, předchází se zapaření v oblasti mezi prsty, a stejně tak tento typ ponožek působí jako mechanická zábrana vůči odírání jednotlivých prstů.

 

Bezprsté ponožky

Způsobů využití bezprstých ponožek je víc, než byste předpokládali. Jsou nízké, mnohokrát zakrývají jen nárt a mají vyříznutou špičku. Aby z nohy nesklouzávaly, jsou k chodidlu upevněny mezi palcem a druhým prstem. Velmi často se používají při cvičení jógy, ale rovněž se mohou nosit v botách s otevřenou špičkou.

 

Ponožky podle materiálu

 

Bavlněné ponožky

klasicke ponozky hesty bavlnene zlta modra

Pokud hledáte ponožky, které by neměly být ničím výjimečné, pak se spíše než na vzor raději podívejte na materiál. V případě, že je ve složení pár procent elastanu, je to naprosto v pořádku, ale základ by měla tvořit právě bavlna. Ponožky z bavlny totiž dovolí vašim chodidlům dýchat, noha se v nich nebude zapařovat ani v těsnější a neprodyšné obuvi.

Stejně tak si poradí s každým počasím - v létě dokážou odvádět pot a v zimě zase zahřejí. Pokud jsou naopak ponožky vyrobené ze syntetického materiálu (polyester, lycra...), při pravidelném nošení si kromě nepohodlí koledujete i o vznik kožních chorob.

 

Bambusové ponožky

Komu nevolali z call centra s výhodnou marketingovou nabídkou na koupi bambusových ponožek, jakoby nikdy ani neměl v ruce mobilní telefon. Kvalitní bambusové ponožky však nejsou jen novodobým výmyslem. Bambusové vlákno se totiž vyznačuje antibakteriálními schopnostmi a vysokou mírou prodyšnosti. Pokud je zpracováno správně, výsledkem jsou ponožky, které jsou mimořádně příjemné na dotek a jsou vhodné i pro lidi se zvýšenou produkcí potu v oblasti chodidel. Výborně absorbují vlhkost a dokáží si s ní poradit, takže po vyzutí bot nejsou nohy mokré a nezapáchají.

 

Vlněné ponožky

Nejznámější vlněné ponožky jsou merino ponožky. Jejich přínosem je schopnost udržovat chodidla v teple. Nejčastěji si je vybírají lidé, kteří trpí nedostatečným prokrvením dolních končetin a jejich nohy doslova připomínají kus ledu. Většina vlněných ponožek není vhodná do obuvi, spíše se jejich nošení doporučuje na noc. Velmi zimomřiví lidé si je dokonce dávají na bavlněné ponožky, aby se díky dvěma vrstvám teplo na nohách ještě více znásobilo.

 

Ponožky se stříbrem

Zapáchající chodidla? Zpocené nohy, které byly po celý den uvězněny v botách? Pokud vás tyto problémy trápí stále častěji, je načase popřemýšlet nad koupí ponožek se stříbrným vláknem. To má dokonalé antibakteriální účinky, minimalizuje problémy související s nadměrným pocením chodidel a v kombinaci s léčbou pomáhá i při kožních plísňových onemocněních. Ať už si ponožky se stříbrem vyberete v rámci prevence, nebo budou sloužit jako prostředek k odstranění mnoha nepříjemných jevů, pozitiva jejich nošení pocítíte ihned.

 

Silonkové ponožky

Jemné a tenoučké ponožky, jejichž životnost většinou není dlouhá. Silonkové ponožky neboli silonky slouží jako doplněk do obuvi, která má uzavřenou špičku, ale odhaluje velkou část vrchní části chodidla, případně i paty. Nejčastěji jich ženy využívají při nošení lodiček v kombinaci s delšími kalhotami. Pokud jsou z kvalitního materiálu a v tělové barvě, doslova splynou s pokožkou a nepoutají pozornost. Jejich nevýhodou je to, že se v nich noha velmi rychle zapotí, ale zároveň ji na druhé straně dokážou trochu ochránit před odřeninami a vznikem puchýřů.

 

Neoprenové ponožky

Ponožky z neoprenu, jinak nazývané také ponožky do vody či potápěčské ponožky, dozajista velmi dobře znají zarytí fanoušci vodních sportů. Jejich nejčastějším využitím je ochrana chodidel před odřením v ploutvi během potápění. Poskytují pohodlí, lépe se díky nim navléká ploutev a noha necítí ve vodě chlad. Neoprenové ponožky často využívají i profesionální volejbalisté, a to právě díky jejich protiskluzové úpravě, která předchází pádům a zlepšuje stabilitu. Na horkém písku zase chodidlo chrání před popálením. Při výběru neoprenových ponožek určitě vsaďte na kvalitu a počítejte s vyšší investicí.

 

Ponožky podle účelu

 

Protiskluzové ponožky

Spodní část chodidla protiskluzových ponožek je opatřena pogumováním, které zajišťuje, že je noha stabilní na jakémkoliv povrchu. Tuto úpravu využijete hlavně při cvičení s vlastní váhou v interiéru (jóga nebo pilates). Chodidlo přilne k podlaze a umožňuje provedení jakýchkoli cviků a póz. Při nošení protiskluzových ponožek je cvičení nejen snazší, ale předchází také pádům a zraněním. Ponožky s protiskluzovým povrchem jsou vhodné i pro děti, jejichž stabilita při prvních krůčcích není dokonalá, a stejně tak jsou vhodné i pro starší osoby či osoby po úrazech, které mají problémy s chůzí.

 

Ponožky na jógu

Cvičení jógy si žádá nejen vytrvalost a motivaci, ale i vhodné oblečení, které vám při provádění jednotlivých póz bude nápomocné. Ponožky na jógu jsou velmi nízké a mají speciální tvar - vystřižený nárt a špičku prstů. Často vypadají jako tenoučké boty na balet. Jsou opatřeny protiskluzovou úpravou, a ačkoli chodidlo zakrývají, díky vysoce pružnému materiálu mu nijak nebrání v ohybu.

 

Termo ponožky

Péče o nohy během zimních outdoorových aktivit začíná již výběrem kvalitních ponožek. Termo ponožky jsou k dispozici v kotníkové i klasické verzi a dokonce jsou dnes stále oblíbenější i termo podkolenky či nadkolenky. Jejich materiál má termoregulační schopnosti a udržuje chodidla v konstantní optimální teplotě. Látka je většinou trochu hrubší, a tak chrání citlivé části chodidel i před otlaky z lyžařské či pevné trekingové obuvi. Termo ponožky můžete na internetu vyhledávat i pod označením lyžařské ponožky či funkční ponožky.

 

Kompresní ponožky

kompresni ponozky podkolenky cerne-

Nahromaděná krev v končetinách při dlouhém stání nebo sezení vede k otokům nohou a v tom nejhorším případě zapříčiňuje vznik trombózy. Pokud poté, co déle stojíte na jednom místě, cítíte diskomfort a máte pocit, že se s nohama něco děje, za zkoušku určitě stojí kompresní ponožky. Ty neustále vyvíjí tlak na cévy, díky čemuž se cévy zúží a je podpořena cirkulace krevního oběhu. Kompresní ponožky jsou vhodné i do letadla, pro lidi, kteří si v práci jen tak nesednou, a jejich benefity ocení i sportovci po náročném výkonu. Více jsme se o kompresních ponožkách rozepsali v našem blogu s názvem: Trpíte křečovými žilami?

 

Antibakteriální ponožky

Antibakteriální ponožky využijí sportovci, lidé trpící plísňovými onemocněními na nohách, nebo i ti, jejichž chodidla jsou celý den uvězněna v neprodyšných botách. Materiál je většinou bavlněný, protkaný stříbrnou nití a podíl syntetických vláken je jen minimální. Ionty stříbra zabraňují množení bakterií či plísní, absorpční materiál si poradí s potem a udržuje nohy v suchu.

 

Ponožky proti pocení

Neustále mokré nohy nejsou ničím příjemným. Nejenže se zvyšuje riziko kožních chorob, ale především v chladnějším počasí hrozí i nachlazení. Ponožky proti pocení se vyznačují technologií, která nohy neustále ochlazuje. Materiál odvětrává chodidla a odpařuje vlhkost, takže jsou nohy neustále v suchu. Ponožky proti pocení nohou využijete jak v běžné dny, tak v neprodyšných botách nebo sportovní obuvi. Vzhledem se nijak neliší od běžných ponožek.

 

Diabetické ponožky

Ponožky pro lidi, kterým je diagnostikována cukrovka, jsou navrženy tak, aby co nejvíce zmírňovaly potíže, které s sebou toto onemocnění přináší. Materiál je sice elastický, ale na noze nevytváří pocit sevření, horní lem je rozšířen a neškrtí lýtko. Předchází tedy nepříjemnému pnutí a zařezávání. Díky plochému švu zabraňují vzniku odřenin a puchýřů, které osobám trpícím cukrovkou mohou významně zkomplikovat zdravotní stav. Ty nejkvalitnější diabetické ponožky mají při nošení dopřát chodidlům a lýtkům pocit "bosé nohy". Jednoduše řečeno - po navlečení na nohu byste je vůbec neměli cítit.

 

Ponožky na sport

Sportovní ponožky se jinak také nazývají ponožky na běhání. Jde o ponožky kotníkového typu a v oblasti paty jsou zesílené. Do látky je buď všita měkká výplň, nebo je látka z hrubšího materiálu. Tento typ ponožek byl navržen z toho důvodu, aby při sportu zajišťoval chodidlu co nejvíce pohodlí a ochrany. Právě v místě nad patou se totiž nejčastěji vytvářejí odřeniny, a to zejména tehdy, pokud se podcení výběr kvalitních bot na běhání. Samozřejmostí je prodyšný materiál schopný odvádět pot.

 

Ponožky, které rozzáří váš den

I jen malinký detail může zpříjemnit vaše kroky, ať už vedou kamkoli. Nudná cesta do práce za rutinními povinnostmi nebo procházka v přírodě mohou být mnohem příjemnější, pokud svým nožkám dopřejete pestrost a důmyslné vzory. V naší nabídce veselých ponožek najdete vtipné ponožky pro pány, dámy i děti a je jen na vás, zda sáhnete po eleganci nebo odvázaném stylu. Motivy se zvířátky, sportovní i tradiční folklorní motivy čekají jen na vás. V našem e-shopu nabízíme veselé ponožky těchto značek: Dedoles, Fusakle, Hesty Socks.