Svatební etiketa

I když trend velkých a honosných svateb začíná upadat a stále více jsou v oblibě komorní setkání s rodinou, která nepodléhají přísnému společenskému kodexu, i tak se vyplatí znát, jaké chování, zvyky a postupy by měly být součástí svatby. Vyhnete se tak nepříjemným řečem a pohledům těch členů rodiny, kteří si na etiketu a zažité zvyky stále potrpí.

V článku Svatební etiketa se dočtete:

Kdy se posílá pozvánka na svatbu?

pozvanka na svadbu etiketa na svadbe

Svatební pozvánka musí svatebčanům dorazit do poštovní schránky nejpozději šest týdnů před samotným obřadem. Je totiž potřeba počítat s tím, že především v letních měsících mohou mít členové rodiny naplánované dovolené, případně jiné aktivity, které se ruší jen velmi těžko. Vyhnete se tak nedorozuměním a nepochopení, že někdo na vaši svatbu nepřišel. Rovněž je slušné oznámit přesné místo a datum konání svatby v předstihu z toho důvodu, aby si rodinní příslušníci i ze vzdálených koutů země mohli v klidu naplánovat svou cestu do vašeho města.

Pokud vás zarazil hned úvod předchozího odstavce, konkrétně informace o tom, že se pozvánka posílá poštou, mějte se na pozoru. V tomto je svatební etiketa trochu staromódní a ve většině případů nepřipouští pozvánky zasílané e-mailem. Výjimku lze udělat, pokud se pozvaní hosté nacházejí na druhém konci světa, případně pokud nemáte jejich adresu.

Pozvánka na svatbu totiž stále patří mezi "předměty na památku", které si zejména starší generace schovává celá desetiletí. Kromě jmen novomanželů v ní musí být uvedeno, kde a kdy se obřad koná, jestli hosty zvete i na svatební hostinu, zda si pozvaný host může vzít doprovod (případně i celou rodinu s dětmi) a užitečnou informací bude i dresscode.

Možná se bude hodit i stahovací prádlo

Stahovací tílko pánské (Barva Černá, Velikost 2XL)
Novinka
od 1 029 Kč

 

+ další
LOR011002BLACK2XL
Dámské stahovací a masážní tílko (Barva Bílá, Velikost L/XL) ART.342-CIERNALXL
Dámské stahovací push-up tílko (Barva Bílá, Velikost L)
od 839 Kč

 

+ další
ART.606-BIELAL

Kdy přijít na svatbu?

Zpoždění je nepřípustné, proto neuděláte chybu, pokud se na místo vydáte v dostatečném předstihu, a to ideálně tak, abyste přišli přibližně půlhodinku před konáním obřadu. Pokud se náhodou stane, že přece jen máte zpoždění, bez ohledu na to, zda jste blízká rodina nebo ne, neprocházejte po příchodu celým sálem, ale zůstaňte vzadu tak, abyste na sebe během obřadu nepoutali pozornost.

Čekání na svatebčany a posunutí obřadu je možné pouze tehdy, pokud se ve výjimečných případech zpozdí svědek či rodič některého z novomanželů.

 

Kdy se odevzdávají svatební dary?

Pokud jde o velkou svatbu, během níž se rodina setkává už den předem, dary se předávají večer před konáním svatby. Mnohem obvyklejší však je, pokud svatební dar odevzdáte snoubencům, popřípadě osobě, která je pro přebírání darů určená, těsně před začátkem svatby.

Důležité je nezapomenout na věnování a podpis, aby bylo jasné, od koho daný dar novomanželé dostali. Obvykle si totiž novomanželé otevírají dary v soukromí až druhý den po svatbě nebo během hostiny, a proto je nevhodné dávat dar anonymně.

Součástí svatebního daru bývá i blahopřání a přání šťastného a bezstarostného společného života. Vždy tato slova pište rukou, nikdy nedávejte novomanželům gratulaci vytištěnou na běžném papíře. Pokud zakoupíte blahopřání, jehož součástí je i text nebo krátká básnička, dejte si záležet na tom, abyste do ní vepsali pár slov rukou.

V tuto chvíli se naskýtá také otázka - Co novomanželům darovat? Kromě kytice pro nevěstu musíte zapojit svou fantazii. Kdysi novomanželé ocenili věci do domácnosti, jelikož spolu začínali bydlet až po svatbě. V dnešní době je však tato situace velmi výjimečná, a proto je třeba počítat s tím, že řadu doplňků a spotřebičů do domácnosti už nevěsta s ženichem zakoupené dávno mají. Proto by jejich koupě představovala jen vyhozené peníze, a novomanželé by získali jen další nepotřebný lapač prachu.

Pokud přesně nevíte, co by novomanžele potěšilo, neinvestujte do zbytečných a nepotřebných dekorací, ale raději jim věnujte peníze. Stále častěji se však stává, že už na pozvánce budoucí manželé uvádějí, že si nepřejí dostat žádné dary či finance a mohou vás vyzvat k tomu, abyste peníze, které byste utratili za dar, raději věnovali na dobrý účel. V tomto případě jejich přání určitě respektujte.

 

Jak se na svatbě usazují hosté a rodina?

svadobni obrad etiketa na svadbe manzel manzelka

Zde nemáte co zkazit - první řada patří rodičům snoubenců, za nimi sedí prarodiče a sourozenci. Tety, strýcové, bratranci, sestřenice, kmotři a jiná vzdálenější rodina vždy sedí až za nejbližšími členy rodiny.

Přátelé či kolegové sedí vzadu, pokud je v sále nedostatek míst, stojí během obřadu za sedadly. Sál je vždy rozdělen na část nevěsty a část ženicha. Během obřadu tedy za nevěstou sedí nevěstina rodina a za ženichem zase jeho nejbližší a lidé, které si na svatbu pozval on.

Zasedací plán na hostině není v podstatě žádná věda. Během svatební hostiny je důležité, aby nejvýznamnější hosté, tedy blízká rodina, seděli ve středu poblíž novomanželů, přičemž zde platí opačné pravidlo než na obřadu - rodiče nevěsty sedí vedle ženicha a naopak.

Pokud je na hostině jeden velký stůl, který je po celém obvodu místnosti, platí pravidlo, že blízká rodina a svědci sedí co nejblíže u novomanželů. Přátelé a známí jsou usazování ke krajům, tedy dále od nevěsty a ženicha. V případě, že jsou po sále rozmístěny oddělené stoly, snažte se rodinu usadit tak, aby k vám byla co nejblíže.

 

Jaký by měl být svatební proslov?

Svatební proslov může pronést ženich, svědek, blízký společný přítel novomanželů nebo některý z rodičů, ale výjimkou není ani to, pokud tuto povinnost přenecháte na nejstaršího člena rodiny. Vyhněte se však květnatým klišé, frázím či básničkám, a místo toho se snažte o to, aby byl proslov stručný, osobní a místy i vtipný. Myslete na to, že spoustu hostů vyčerpal obřad, případně i delší cesta, proto proslovem zbytečně nenatahujte čas.

 

Jak probíhá svatební tanec?

Tančit začínají novomanželé na zcela prázdném parketu. Pokud jsou vynalézaví či pohybově zdatní a nacvičili si choreografii na celou předem vybranou píseň, tančí až do konce úplně sami. Avšak výjimkou není ani to, pokud po minutce požádají o tanec své rodiče a postupně zapojují všechny zúčastněné. Každopádně toto rozhodnutí nechte na nich a během první písně nevstupujte na parket, dokud vás někdo nevyzve.