Divadelní etiketa

Pod pojmem divadelní etiketa si lze představit soubor (nepsaných) pravidel, která do puntíku ovládají milovníci představení. Avšak co dělat, když se do divadla chystáte poprvé?

 

Příchod do divadla

Na představení přijďte vždy včas, jinak vám hrozí, že vás do sálu už nepustí. Pokud je začátek představení například v sedm hodin večer, dbejte na to, abyste před budovou divadla byli už před půl sedmou. Většinou se publikum usazuje 15 - 20 minut před začátkem představení, avšak v jednotlivých divadlech se tento čas může trošku lišit.

Obecně platí, že čím více míst k sezení v sále je, o to dříve je pro návštěvníky otevřen. Pokud se stane, že dorazíte o něco dříve, můžete se občerstvit v divadelním bufetu, a rovněž je třeba počítat i s časovou rezervou, abyste si mohli poklidně odložit kabáty v šatně.

 

Šatnu určitě nevynechávejte

Přijít do sálu v kabátě, který si pak dáte přes sedadlo, se považuje za pořádné faux pas. Každé divadlo disponuje šatnou, kde si můžete své věci odložit, a proto je opravdu neuctivé ji vynechat. Svetřík či kabát totiž může během představení překážet nejen vám, ale i ostatním návštěvníkům.

Stahovací pás dámský (Barva Černá, Velikost 2XL)
Novinka
576 Kč

 

+ další
LOR012025BLACK2XL
Stahovací tanga s dvojitým pasem cerná barva
Novinka
LOR012020BLACKL
Stahovací tílko pánské (Barva Černá, Velikost 2XL)
Novinka
1 029 Kč

 

+ další
LOR011002BLACK2XL

Vstupenky by měl mít u sebe muž

etiketa v divadle obleceni muz zena sako saty

Pokud do sálu vstupuje pár, ukazuje vstupenky uvaděčce muž. Ten má kromě této povinnosti důležitou roli i později. Věděli jste například, že muž by neměl nechávat ženu v sále samotnou? Pokud si během přestávky potřebuje odskočit, přičemž dáma chce zůstat sedět na místě, měl by si vyžádat povolení vzdálit se.

Rovněž je třeba dbát na to, aby se každý návštěvník vrátil po přestávce do sálu včas. Pozdní příchod vám nemusí být umožněn nebo si minimálně vysloužíte nepěkné pohledy ze strany herců i publika.
Mobilní telefon do divadla nepatří.

Chcete-li mít na památku fotografii, udělejte si ji ještě předtím, než představení začne. Během hry je totiž zakázáno fotit nebo natáčet, a to z důvodu, že každé představení je chráněno autorským zákonem. Stejně tak si před začátkem představení nastavte tichý režim, v nejlepším případě telefon vypněte úplně. Zvonění telefonu je totiž projevem neúcty nejen vůči ostatním lidem, kteří sedí v hledišti, ale především vůči hercům.

 

Pokud onemocníte, vstupenky někomu darujte

I zdánlivě neškodné nachlazení může znepříjemnit návštěvu divadla nejen vám, ale i ostatním hostům. Není totiž nic horšího, než posmrkávající spolusedící, který kašle a neustále poposedává, protože hledá kapesník. Sedět vedle nemocné osoby není pro nikoho dvakrát příjemné, a proto pokud se necítíte nejlépe, lístky věnujte svým blízkým nebo přátelům.

 

Žádné jídlo ani nápoje

jedlo napoje divadlo etiketa popcorn

Možná se vám tento odstavec zdá směšný, avšak stále se najdou lidé, kteří si divadlo pletou s kinem. Pravidelní návštěvníci divadla by mohli vyprávět o tom, jak si někteří hosté dokážou uprostřed představení rozbalovat bonbony, tatranku, nebo pít z plastové láhve.

Takové chování je v sále nepřípustné a na občerstvení slouží přestávka. V žádném případě v hledišti nic nekonzumujte a vyhýbejte se i žvýkání žvýkačky. Mlaskavé zvuky se totiž sálem šíří rychleji, než byste čekali. Navíc je konzumace jídla a nápojů projevem drzosti a neúcty.

 

V hledišti buďte co nejtišší

Toto pravidlo je úzce spjato s předchozím odstavcem. Na začátku představení se pohodlně usaďte, abyste během hry neustále nepoposedávali. Být ohleduplný k ostatním návštěvníkům je totiž vaší povinností. Určitě nic nešeptejte osobě, se kterou jste na představení přišli, ani neukazujte na herce prstem. Povoleným projevem je tleskání, a pokud navštívíte komedii, tak i smích. Výjimkou jsou některá představení, do kterých herci publikum zapojují. V tom případě je nenechte čekat a aktivně s herci spolupracujte.

V tomto bodě je nutné zmínit také návštěvu divadla s dětmi. Pokud nejde vysloveně o dětské představení, menší děti nechte doma. V sále by se nudily a rušily by ostatní návštěvníky. Větší děti berte pouze tehdy, pokud je bude hra zajímat a budete si jisti, že vydrží v tichosti sedět během celého představení.

 

Hlediště opouštějte v průběhu představení jen výjimečně

I zde platí, že divadlo není kinosál, ačkoli i tam si můžete za odbíhání vysloužit nepěkné pohledy. V divadle je však toto pravidlo o něco přísnější a můžete ho porušit pouze tehdy, pokud není jiná možnost. Sál v průběhu hry opouštějte pouze tehdy, pokud se vám udělalo nevolno nebo vás překvapil záchvat kašle. Tehdy je opravdu lepší vzdálit se, abyste zbytečně nepoutali pozornost a nerušili. V každém případě se však do sálu vraťte až o přestávce.

 

Nezapomeňte na potlesk

divadlo etiketa obleceni na predstaveni chovani

Výkon herců na jevišti je třeba vždy ocenit. Několik hodin jsou tam totiž pro vás a představení věnují veškerou svou energii, proto se v hledišti zdržte a odměňte je potleskem.

Pravidelní návštěvníci divadla vědí, že jeden potlesk je málo, obvykle se tleská, dokud se herci na jeviště nevrátí dvakrát až třikrát.

Okamžitý odchod ze sálu po spadnutí opony je považován za nevychovanost a neúctu.