Jak se obléknout do divadla?

V článku Jak se obléknout do divadla? se dočtete:

Stahovací kalhotky v nabídce

Stahovací kalhotky s nohavičkou telova
Novinka

 

+ další
LOR012022BLACKS
Stahovací kalhotky s dvojitým pasem zezadu
Novinka
LOR012039BLACKS
Stahovací tanga s dvojitým pasem cerná barva
Novinka
od 417 Kč

 

+ další
LOR012020BLACKL

Co si obléct do divadla? To je otázka, která může spoustu lidi od návštěvy této velkolepé kulturní instituce odradit. Divadelní představení totiž považujeme za výjimečný zážitek, který si žádá speciální oblečení se špetkou noblesy a elegance. Jak se tedy obléci do divadla, jak se v něm chovat a čemu se během představení vyhnout, abychom nepohoršili jiné návštěvníky či dokonce i účinkující?

V tomto blogu si návštěvu divadla rozebereme takříkajíc pod lupou. Výběrem správného oblečení totiž vše teprve začíná a ani dokonalý outfit není zárukou "úspěchu", pokud nebudete dodržovat základní pravidla, která pro návštěvníky divadla platí.
Výběr oblečení do divadla je závislý na dvou faktorech - ročním období a charakteru daného představení. Zatímco léto nám dává mnohem více prostoru pro výběr kousků, které máme ve skříni, v zimě je to o něco komplikovanější. Stejně tak je velký rozdíl i v tom, zda plánujete navštívit premiéru v Národním divadle nebo zájezdové představení v místním kulturním domě.

 

Speciální představení – premiéra

obleceni do divadla dresscode outfit cinohra balet

Ať už jde o balet, operu nebo činohru, obecně platí, že premiéry si žádají formální oblečení. Dámy by měly zvolit šaty s delším rukávem sahající minimálně pod kolena nebo elegantní saténovou halenku v kombinaci s delší volnější sukní. Nepřípustná jsou odhalená ramena, minišaty, ale i opačný extrém - obrovské klobouky a honosné plesové dortové šaty. Pánové by měli dorazit do divadla v obleku nebo přinejmenším ve smokingu.

 

Představení baletu nebo opery

Balet a opera působí o něco více honosněji než představení činohry, a proto je dobré, pokud tomuto významu přizpůsobíte i svůj outfit. Pokud nejde o premiéru, na kterou jste pozváni jako speciální hosté, můžete z kodexu odívání trochu upustit, avšak ne příliš. Balet či opera si žádají eleganci, kterou předvedete v delších šatech či sukni nebo smokingu, případně v elegantním saku.

 

Činoherní představení

Představení činohry, především komedie, dovoluje návštěvníkům trochu upustit od přísnějšího dress kódu. Stále je však třeba přihlížet k tomu, kde se hra koná.

Zájezdová představení, kdy herci přijedou do vašeho města a odehrají hru v kině nebo kulturním domě, si můžete prohlédnout i v elegantním svetříku, který zkombinujete s látkovými kalhotami. Pánové mohou ze skříně zvolit sako, které doplní tmavšími riflovými kalhotami.

Představení v některém z větších divadel, která u nás máme, má však stále poněkud formálnější dress kód. V takovém případě volte šaty či ležérní kalhotový kostým a pánové zase smoking nebo elegantní sako.

Dětská představení nevyžadují noblesu a eleganci, ale stále je dobré, pokud se vyhnete sportovnímu outfitu či nevhodným botám, jako jsou žabky nebo turistické boty.

 

Jak se obléct do divadla v létě?

V létě sáhněte po lehkých a vzdušných materiálech, aby vás během představení zbytečně nepoléval pot. Platí to jak pro košili, tak i pro šaty. Vyhněte se otevřené obuvi a krátkým kalhotám, ačkoli délku sukně (pokud nejde o premiéru) můžete ve velkých vedrech trochu zkrátit. Pánové si v létě mohou nechat své sako nebo smoking v šatně a do sálu přijít jen v košili. Jelikož však v létě probíhají divadelní prázdniny, s největší pravděpodobností vás 40stupňové teploty při návštěvě divadla nezaskočí.

 

Jak se obléct do divadla v chladném počasí?

Úpletové šaty s dlouhým rukávem a černými punčoškami, teplejší kalhotový kostým, elegantní overal, kotníkové kozačky, teplý kabátek... Dámy mají stále k dispozici mnoho variant oděvů, které mohou do divadla zvolit. Pánové zase mohou v zimě sáhnout po košili, saku či smokingu.

Velmi častým přešlapem však je, pokud se do divadla vydáte v bundě či větrovce. Přestože se tento kousek oblečení nechává v šatně, není dobré, pokud vstoupíte do budovy divadla v lyžařské bundě, v níž jste před týdnem brázdili sjezdovky. Dámy i pánové by měli zvolit kabátek, případně pokud máte tu možnost, ponechte větrovku v autě.

 

Jak si poradit s problematickými partiemi?

Návštěva divadla představuje výjimečnou příležitost, během které můžete dojít k nemilému zjištění... Šaty, které vám před měsíci seděly jako ulité, vás najednou obepínají, nemůžete je dopnout, případně vás zaskočí fakt, že vám zpod nich sem tam vykukuje nějaký ten faldík. Jak tyto křivky zamaskovat, aby nebylo potřeba kupovat nové oblečení?

 

Stahovací kalhotky s vysokým pasem

Pro ženy jsou skvělou a velmi nenápadnou volbou tvarovací kalhotky. Ty pokrývají téměř celou oblast bříška, boků či pasu, a díky silné kompresní schopnosti materiálu dokážou tyto partie vyhladit a opticky zeštíhlit. Stahovací kalhotky jsou vhodné pod jakékoliv oblečení - ať už si chcete obléci šaty nebo halenku.

Stahovací pás

stahujici tvarovaci pas na bricho formujici postavu

Se stahovacím pásem mají vynikající zkušenosti muži i ženy.

Poradí si s pivním bříškem, bříškem po porodu či širšími boky a kromě zeštíhlujícího efektu vám v zimních měsících poskytne účinnou ochranu bederní oblasti před chladem.

Stahovací pásy pro muže a ženy v naší nabídce

Stahovací pás dámský (Barva Černá, Velikost 2XL)
Novinka
od 576 Kč

 

+ další

 

LOR012025BLACK2XL
Dámský stahovací pás na břicho (Barva Bílá, Velikost L)
od 599 Kč

 

+ další

 

ART.605-BIELAL
Pánský stahovací pás (Barva Bílá, Velikost 3XL)
od 689 Kč
+ další
ART.405-BIELAM

Tvarovací tílko nebo zeštíhlující body

Pokud jste zvyklí nosit tílko či body, nemusíte s výběrem stahovacího spodního prádla příliš experimentovat. Toto prádlo je stejně diskrétní jako klasická tílka, ale kromě toho, že vás zahřeje, tak také zeštíhlí oblast pasu, boků a břicha. Máme zkušenosti, že stahovací tílko je nejoblíbenější variantou pánského stahovacího spodního prádla.

Stahovací tílko pánské (Barva Černá, Velikost 2XL)
Novinka
od 720 Kč
1 029 Kč (až –30 %)
+ další
LOR011002BLACK2XL
Dámské stahovací a masážní tílko (Barva Bílá, Velikost L/XL)
739 Kč
+ další
ART.342-CIERNALXL
Dámské stahovací push-up tílko (Barva Bílá, Velikost L) ART.606-BIELAL

Tvarující spodnička

gatta dress tvarujici spodnicka na bricho pas bezova

Spodničku s tvarovacím efektem lze zvolit pod šaty, které obepínají bříško či pas. Nejčastěji takovou spodničku volí ženy, které chtějí zformovat postavu komplexně a opticky ji zeštíhlit až o dvě konfekční velikosti.

Spodnička totiž není zaměřena jen na jednu konkrétní partii, ale formuje prsa, břicho, boky, pas i zadeček.

Pokud si s výběrem stahovacího spodního prádla nevíte rady, prohlédněte si náš blog, ve kterém jsme podrobně rozebrali prádlo se zeštíhlujícím efektem: Jak vybrat stahovací prádlo?

Damska-spodnicka-nevyztuzene-kosiky-zabranuje-vyhrnovani-satu-prirodni-barva-slozeni-polyamid-elastan VIENA-BIELAS
stahovaci-spodnicka-nastavitelna-raminka-hladky-pevny-material-slozeni-polyamide-elastane-barva-prirodny-z-boku 81922-PRIRODNA36
stahovaci-spodnicka-velikostne-nastavitelna-raminka-neviditelny-efekt-pod-oblecenim-barva-prirodna-z-boku VIKA-BIELAL