Tipy – jak zabránit rolování (nejen) stahovacího prádla

Nepříjemnou komplikací při nošení stahovacího prádla bývá shrnování či rolování okrajů prádla při pohybu. Nejčastěji se shrnuje vrchní lem stahovacích pásů a kalhotek se zvýšeným pasem. Je to způsobeno tím, že vrchní lem má tendenci sesunout se ze širší části trupu na místo s menším obvodem. Je to přirozený proces, kterému je těžké zabránit. Přesto existuje několik triků, které umožňují shrnování zabránit nebo jej aspoň omezit.

Stahovací nohavičky - rolování, shrnování

Zvolte správnou velikost


Protože prádlo sjíždí po těle v případě, že je menší i větší, než by mělo být, je velmi důležitý výběr správné velikosti. Před nákupem si důkladně změřte obvod pasu, boků, hrudníku pod prsy a podle velikostní tabulky zvolte vhodnou velikost. U pánských modelů je často rozhodující pouze obvod pasu.

Nespoléhejte na to, že svoji velikost znáte a každý kus stahovacího prádla vybírejte vždy podle velikostní tabulky u konkrétního modelu – produkty různých výrobců totiž mohou mít odlišné parametry velikostí. U jednotlivých produktů je vždy umístěna tabulka velikostí, která odpovídá danému produktu.

U stahovacího prádla se rozhodně nevyplatí koupit si větší velikost z obavy před přílišným tlakem při stažení, ani menší – ve snaze o výraznější zeštíhlovací efekt. Výběr nesprávné velikosti nejspíš způsobí více škody než užitku, včetně nežádoucího shrnování.

Měřte se správně – vždy ve stoje a při měření se snažte uvolnit svalstvo, nezatahovat ani nenafukovat břicho a nezadržovat dech. Rozměry v tabulkách velikostí odpovídají reálným mírám v relaxovaném stavu, nejde o míry, kterých chcete dosáhnout při použití prádla.

Vyberte si prádlo s protiskluzovým silikonovým proužkem


Některé modely stahovacího prádla mají z vnitřní strany lemu všitý nebo integrovaný silikonový proužek, který přilne k pokožce a zabrání shrnování. Pokud silikonový proužek po pár použitích ztratí funkčnost, stačí jej přetřít alkoholem a opět získá původní schopnost přilnout k tělu. Silikonový proužek je skvělá vychytávka, která se u stahovacího prádla používá proti shrnování stále častěji.

Pokud si kupujete stahovací pás nebo kalhotky se zvýšeným pasem, vyberte si raději model se silikonovým proužkem, přičemž platí pravidlo – čím širší, tím lepší.

030_(1153) (1)

Zafixujte horní lem prádla podprsenkou


Lem prádla s hodně vysokým pasem můžete zasunout pod podprsenku, která může velmi efektivně pomoci zabránit rolování. Podprsenka zpravidla udrží na místě i prádlo bez silikonového proužku.

034_(1169)

 

Použijte k fixaci další vrstvu oblečení


Shrnování lze zabránit i použitím další vrstvy přiléhavého elastického oblečení. Když si například na kalhotky či stahovací pás obléknete stahovací tílko, body či přiléhavé tričko či šaty, i jemný tlak svrchního materiálu pomůže udržet lem stahovacího prádla na svém místě, i když není opatřen silikonovým proužkem.

Vyhněte se prádlu, které se nehodí k vašemu typu postavy


Ideální je, když stahovací prádlo aspoň částečně kopíruje tvar postavy. Někomu nejlépe sednou kalhotky s vysokým pasem, jinému zase klasické do pasu a další upřednostní spíše stahovací pás. Ideální je vyzkoušet, který typ stahovacího prádla se nejlépe hodí k vaší postavě a ve kterém se nejlépe cítíte. Více o správném výběru prádla podle typu postavy si přečtěte zde.

Pokud jsou u prádla se zvýšeným pasem problémy se shrnováním nepřekonatelné, zvolte raději stahovací body, spodničky, tílka či trička nebo kombinaci kalhotek či šortek do pasu s tílkem. U těchto typů prádla shrnování nehrozí.