Oblečení do fitka

Oblečení na cvičení by mělo splňovat určité funkce. Pokud to s cvičením ve fitku myslíte vážně, není jedno, co si oblečete. Fitness oblečení je třeba vybírat po pečlivém uvážení. Můžete prozkoumat mnoho značek sportovního oblečení od těch dražších až po ty nejlevnější. Jde o to, abyste se hlavně cítili pohodlně a cvičení bylo efektní. Určitě není dobré vzít si bavlněné tepláky, či legíny a tričko. Proč? Dočtete se níže.

 

Fitness oblečení pro ženy – čeho si všímat

tilko na fitness cviceny sport bile prilnave

Nevíte přesně, jaké by mělo být oblečení do fitka? Mělo by splňovat jistá kritéria: nejen abyste se cítili dobře, ale aby vám při cvičení i pomáhalo. Při koupi si všímejte vlastností prádla:

  • Materiál
  • Střih
  • Účel
  • Barva

Sportovní prádlo musí mít určité důležité funkce. Nejdůležitější z nich jsou následující:

1. Odvádět pot z pokožky - právě proto se nedoporučuje bavlna. Ta totiž drží pot, dlouho schne a vaše tělo je z toho nervózní. Přiléhající mokré oblečení často znemožňuje pohyb. Prádlo na cvičení by tedy mělo navozovat pocit sucha. Ideální materiál je polyamid či polyester (cca 90%) v kombinaci s elastanem.

2. Napomáhat sportovnímu výkonu - udržet svaly v teple. Svaly lépe pracují a formování postavy či hubnutí je o to účinnější. Proto je vhodné volit střih oblečení, který vám zakryje problémové partie a také klouby. Například kalhoty na cvičení (legíny) by měly sahat ideálně po kotníky, nebo alespoň pod kolena. Je-li ve fitness centru zima nebo puštěná klimatizace, mohou vám prochladnout kolena. Pokud chcete cvičit opravdu efektivně, nepoužívejte šortky.

3. Prodyšnost materiálu - Abyste se cítili pohodlně, vaše pokožka musí dýchat. Možná se vám to zdá nezvyklé, pokud mluvíme o umělých vláknech jako polyamid či polyester. Ale zpracování vláken může být různé, což zajišťuje prodyšnost materiálu. Jedním z nich je mikrovlákno (angl. microfiber), které má výborné vlastnosti potvrzené zkušenostmi a je velmi vhodné na cvičení.

4. Doplňkové funkce - společnost FarmaCell se zabývá i výrobou zdravotního prádla, což se odráží také na vlastnostech sportovního oblečení od této značky. Oblečení na cvičení je hypoalergenní, často s antibakteriálním klínem, je masážní (při cvičení zbavuje pokožku celulitidy), slouží i jako termoprádlo na zimní sporty. Stimuluje krevní oběh, udržuje pokožku zdravou a je neustále prodyšné.

5. Vzhled oblečení by měl být také podstatný. Hlavně byste se měli cítit příjemně. Některé ženy nosí (dnes moderní, ale ne nadčasové) barevně výrazné oblečení. Pokud ve fitness centru nechcete přitahovat pozornost, je dobré zůstat u klasické černé. Pěkné kombinace jsou např. barevný top, černé legíny a barevná obuv. Účel rovněž souvisí se vzhledem. Při cvičení kardio sportů se doporučuje lehké, prodyšné a přiléhavé oblečení. Při sportu, jako je pilates můžete nosit co nejpohodlnější - i volné, ležérní oblečení.

Oblečení na cvičení pro ženy - části oblečení a jejich účel

Součástí oblečení je také vhodná obuv. Měla by být pevná, prodyšná a se světlou podrážkou. Na cvičení je oblíbená i sportovní podprsenka s push-up efektem. Pokud však teprve začínáte cvičit a potřebujete zahřívat i bříško a boky, doporučujeme na vrch tričko či tílko. Můžete vyzkoušet alternativu sportovního tílka s všitou podprsenkou. Chcete-li posilovat ruce, je vhodné mít je zakryté oblečením - napomáhá to správné práci svalů a hubnutí. Tílko s rukávem je v tomto případě to pravé pro vás.

Legíny na cvičení by měly mít všechny vlastnosti sportovního oblečení. Kromě zlepšování sportovního výkonu a zabezpečení prodyšnosti by měly chránit vaše zdraví svým materiálem i svou délkou - aby byly chráněny klouby před chladem či ofouknutím (jak bylo zmíněno výše). Dlouhé sportovní legíny i legíny po kolena využijete také na lyžování, či jakékoliv oudoorové sporty i při špatném počasí. V ideální černé barvě i na procházky s pejskem.

Legíny na cvičení

Elegantní push-up šortky s chladivým účinkem (Barva Černá, Velikost 4XL/5XL)

 

+ další
ART.603B-CIERNALXL
Fitness-leginy-s-designovym-pasem-leginy-neprosvitaji-ze-zadu

 

+ další
GOLDBEELEGINYBI-BLACK-L

Nezapomeňte si s sebou do fitka vzít i doplňky jako: láhev s vodou, ručník na otírání potu, ručník po sprše, sprchový gel (šampón), antiperspirant, náhradní oblečení i obuv. Popřípadě sluchátka na poslouchání hudby.

TIP - zásady praní sportovního oblečení: neprat s obyčejným oblečením, používat program pro ruční praní (aby se nezničila membránová vlákna), nepoužívat aviváž (ideálně prát ve speciálních pracích prostředcích), nesušit na teple ani na slunci, neždímat - nechat okapat. Tato péče vám zajistí, že oblečení na cvičení vydrží déle.

leginy na cviceny fitness sport push-up leginy