Všechno o celulitidě

Co je to celulitida?

Jde o změnu struktury tkáně, která je viditelná pouhým okem. Povrch pokožky není rovnoměrný a hladký, ale na malých i větších částech kůže se objevují maličké nepravidelné prohlubně. Pokud byste se chtěli o celulitidě dočíst více například v odborné medicínské literatuře, museli byste hledat pod hesly fibroskleróza, liposkleróza, lipodystrofie dermopanikulitida.

Nejčastěji celulitida postihuje oblasti pokožky na hýždích či stehnech, ale stejně tak se může vytvořit i na břiše, ve výjimečných případech dokonce i v oblasti tricepsu. Pokud jste stále na vážkách, zda se u vás vyskytla celulitida nebo jde o jinou kožní nedokonalost, pomohou vám následující body, které celulitidu ve zkratce charakterizují:

  • velikost jejího projevu není omezena, může postihovat velmi malé, ale stejně tak i rozsáhlé plochy kůže,
  • celulitida nezpůsobuje změnu barvy pokožky,
  • je viditelná pouhým okem a zhoršuje se, pokud postiženou oblast stisknete mezi prsty do takzvané kožní řasy,
  • pokožka působí povisle, jako by na ni měla gravitace mnohem větší vliv než na ostatní části těla,
  • pokožka s celulitidou nesvědí ani není jiným způsobem podrážděná,
  • může se vyskytovat již v pubertě, také se objevuje v těhotenství, po porodu nebo v přechodu.

 

Celulitida v medicíně

celulitida pomarancova kuze anebo strie priznaky

Zajímavostí je, že lékaři termín celulitida vnímají úplně jinak a v jejich případě nejde jen o estetickou záležitost, které se budeme v tomto blogu věnovat my. Předchozí projevy, které jsme vyjmenovali, se týkají výhradně "pomerančové kůže". Pojmem celulitida lze ale označit i zánět podkoží, který se projevuje zarudnutím pokožky. Infekce se může šířit i do spodních vrstev kůže a není raritou, když vznikají i hnisavá ložiska. V takovém případě je třeba svěřit se do rukou odborníka, který tento stav léčí pomocí antibiotik.

 

Rozvíjí se u mě celulitida?

To, zda se v brzké době budete potýkat s celulitidou, můžete zjistit velmi rychlým a jednoduchém "testem". Zaměřte se na rizikové oblasti vašeho těla - vnější strana stehen nebo hýždě, a pevně stiskněte malou plochu kůže mezi ukazováček a palec. Pokud pokožka zůstane stále hladká, je to dobré. Pokud se ale na kožní řase vytvoří prohlubně, které po uvolnění pokožky zase zmizí, je zde poměrně vysoká šance, že se celulitida v budoucnu na vašem těle objeví.

 

Celulitida nebo strie?

Někteří lidé si tyto dvě změny na kůži stále zaměňují, s čímž mnohdy souvisí i mylná domněnka, že celulitida přichází ruku v ruce s nabíráním na váze. Ve skutečnosti však nemusíte zaznamenat žádný nárůst hmotnosti a celulitida vás i tak může nemile překvapit.

Jiné je to se striemi - tenkými liniemi, které se vytváří v místech, kde jste nabrali tukové zásoby. V tomto případě jde, jednoduše řečeno, o rozpraskání kůže, důsledkem kterého pokožku "zdobí" nepravidelné proužky bílé, červené nebo fialové barvy. Striím lze předcházet tak, že v době nárůstu hmotnosti budete pokožku zvláčňovat a hydratovat.

 

Stádia celulitidy

 

Nástup a rozvoj celulitidy můžeme rozdělit do čtyř stádií:

1. Nepatrné kožní změny, kterých si všimnete až po důkladném prozkoumání pokožky

První stadium se projevuje úbytkem elasticity kůže. Pokožka v této fázi působí, jako by se na ní vytvářel nepatrný otok, kterému většinou ještě nevěnujeme větší pozornost. Při stisknutí kůže a vytvoření kožní řasy je však možné již v tomto stádiu zpozorovat nerovnoměrnou strukturu s charakteristickými ďolíčky.

2. Výše zmíněné projevy nabírají na intenzitě, příznaky celulitidy jsou vidět stále častěji, a to na mnohem větších oblastech.

V této fázi se dostavuje efekt pomerančové kůže, která působí zvrásněně. Ztráta elasticity se stupňuje, pokožka už i při běžném pohybu svalstva může vykazovat znaky celulitidy.

3. Zvětšování oblastí s celulitidou, které jsou patrné i bez důkladnějšího zkoumání pokožky.

Právě v tomto stádiu si nejčastěji člověk začíná uvědomovat, že s pokožkou "není něco v pořádku". Celulitida je již viditelná nejen zblízka, na pokožce se objevují četné prohlubně a ďolíčky

4. Masivní změny struktury kůže, takzvaná "těžká celulitida“

Jde o finální stádium, které především u žen může způsobit drastický pokles sebevědomí. Kůže se na více místech nedokáže napnout, její povrch je i na dotyk nerovnoměrný, plný prohlubní a ďolíčků.

 

Co stojí za vznikem celulitidy?

Není žádným tajemstvím, že celulitidou trpí především ženy. Může za to ženský hormon estrogen, který dokáže vyvolat hromadění tuků v podkožních tkáních, důsledkem čehož je struktura povrchu pokožky nerovnoměrná.

K jejímu dřívějšímu vzniku nebo výraznějšímu projevu však můžeme "dopomoci" i životním stylem. Nevyvážená strava, deficit příjmu vody, nezdravý životní styl, ve kterém člověk nehledí na přirozené potřeby lidského těla - to vše jsou faktory, které riziko vzniku celulitidy výrazně zvyšují. Velmi často ji však zhoršuje nebo podporuje i užívání hormonální antikoncepce.

 

Prevence vzniku celulitidy

Pokud chcete, aby se vám celulitida vyhnula, měli byste dodržovat základy zdravého životního stylu, mezi které patří:

  • vyvážený a pravidelný stravovací režim
  • dostatek příjmu vody
  • neužívání návykových látek (nikotin, alkohol)
  • Udržování zdravé hmotnosti
  • pravidelná péče (nejen) o pokožku – saunování a masáž míst, která jsou ke vzniku celulitidy náchylná.

 

Nejčastější mýty o celulitidě

Vznik pomerančové kůže je již dlouhá léta opředen mylnými domněnkami, které mnohdy napomáhají k její tvorbě nebo znemožňují její odstranění.

 

Celulitida se týká jen obézních lidí

Tento mýtus pravděpodobně vznikl proto, že se na kypřejších tvarech celulitida projevuje mnohem výrazněji. Avšak ve skutečnosti je nástrahou i pro ultra štíhlé modelky. Hmotnost na její vznik nemá žádný vliv, ačkoli samotné příznaky může nadbytek kilogramů přeci jen více zviditelňovat.

 

Celulitidu mají jen ženy, mužů se netýká

Přestože jí ženy trpí mnohem častěji než muži, určitě nelze říci, že by se celulitida mužům vyhýbala obrovským obloukem. Už zmíněný ženský hormon estrogen je příčinou, proč jsou ženy ke vzniku celulitidy náchylnější, ale tento hormon se nachází i v mužském organismu - stejně jako i ženy mají ten mužský - testosteron. Ženy navíc během života procházejí razantnějšími hormonálními změnami a stejně tak především v produktivním věku kolísá i jejich hmotnost. Důsledkem toho je kůže více namáhána a ztrácí elasticitu.

 

Pokud zhubnu, ztratí se s kily i celulitida

Opět jde o mýtus, který lze nazvat optickým klamem. Úbytek hmotnosti totiž skutečně dokáže zmírnit projevy celulitidy, ale na strukturu pokožky nemá žádný vliv. Při hubnutí se redukují tukové polštářky a kožní tkáň se může smrštit, ale její struktura zůstává stejná. Poklesem hmotnosti ulevíte možná svým kloubům, ale pokožce ne.

 

Celulitidy se zbavím detoxem

V tomto případě to můžeme říci na rovinu - to, co jste zanedbali předtím, už nyní nápravou životního stylu tak, aby to mělo vliv na redukci celulitidy, nezachráníte. Nezatěžování organismu toxickými látkami je jistě v mnoha ohledech výbornou volbou, ale očekávat, že se zbavíte celulitidy, skutečně nemůžete.

 

Celulitidu je možné z pokožky zcela odstranit

ako se zbavit celulitidi pomarancove kuze

Zde jde o jakousi polopravdu, která je velmi závislá na tom, jakým způsobem se rozhodnete celulitidu z pokožky odstranit. Určitě se opticky zredukovat dá, ovšem předchází tomu sáhodlouhý a trpělivý proces, během kterého vyzkoušíte hned několik způsobů "léčby". Je však třeba podotknout, že celulitidu z pokožky zcela neodstraní nic. Pokud se objeví viditelné první zlepšení, jde jen o odstranění kosmetických projevů, nikoliv o nápravu kožní tkáně.

Na trhu je nabízena celá řada anticelulitidních krémů, které slibují všelijaké zázračné účinky. Ale každý dermatolog nebo lékař působící na poli estetické medicíny ví, že žádný volně prodejný krém nemá sílu s celulitidou zatočit. Koncentrace účinných látek v těchto přípravcích není dostatečná na to, aby celulitidu kouzelně vyzmizíkovala. Jedná se ale o skvělou prevenci.

Pokud vám výrazná celulitida na těle překáží a snižuje sebevědomí, je třeba svěřit se do rukou odborníkům, kteří vám navrhnou léčebnou proceduru na míru. Pravděpodobně půjde o kombinaci masáží, aplikování účinných látek na pokožku a pravidelné lymfodrenáže.

 

Anticelulitidní spodní prádlo

V poslední době jste i vy museli zaznamenat boom kolem anticelulitidního spodního prádla. Než jsme zařadili několik kousků do nabídky našeho e-shopu, snažili jsme se vyzjistit, jaké jsou skutečné účinky tohoto spodního prádla proti celulitidě. Námi zařazený sortiment slouží především jako:

  • podpůrný prostředek minimalizující projevy celulitidy,
  • účinná masáž pokožky, která může probíhat během celého dne,
  • spousta anticelulitidních legín zajišťuje i zeštíhlující a stahovací účinek,
  • prokrvení pokožky, které působí jako prevence vzniku celulitidy.

 

Jak anticelulitidní spodní prádlo funguje?

Na první pohled se takové prádlo ničím neliší od běžných legín nebo krátkých kalhot. Jeho odlišnost však spočívá ve struktuře materiálu na vnitřní straně prádla. Jde o takzvanou "plástvovou" strukturu, která připomíná včelí plástev.

Ve skutečnosti však jde o propracované a do detailů promyšlené rozložení materiálu. Okraje miniaturních pláství jsou z hrubší tkaniny a jejich výplň je zase o něco jemnější. Kouzlo těchto legín spočívá v tom, že na pokožku nepřilnou vcelku, tedy celou svou plochou. Výsledným efektem je tedy neustálé tření o pokožku, která je tak prokrvována. Kritické partie stehen a zadečku jsou během nošení legín masírované, přičemž je třeba dodat, že tento proces nijak necítíte a rozhodně není nepříjemný. Masážní legíny zajišťují stejný komfort jako kterékoliv jiné legíny, které anticelulitidní účinek nemají.

 

Kdy používat anticelulitidní prádlo?

Nošení speciálního spodního prádla musí mít vždy nějaký důvod. Pokud máte zájem o legíny nebo šortky proti celulitidě, určitě vás potěší, že jsou vhodné především pro ženy, které:

  • začínají na pokožce pozorovat změny a prvotní vznik celulitidy,
  • sportují a od pohodlného fitness oděvu požadují i další účinek - permanentní masáž pokožky během provádění jakéhokoliv cvičení,
  • právě absolvují léčebnou proceduru proti celulitidě a chtějí ji doplnit nošením vhodného oděvu / spodního prádla,
  • chtějí začít s prevencí celulitidy,
  • často nosí stahovací spodní prádlo a chtějí využít i další benefit v podobě masážního účinku.

Nabídku anticelulitidního spodního prádla si můžete prohlédnout zde. V našem e-shopu najdete masážní legíny, anticelulitidní šortky i tříčtvrteční legíny se zeštíhlujícím a masážním účinkem.