Trpíte křečovými žilami? Poradíme vám, jak se obléct do letadla či na turistiku

Křečové žíly neboli varixy jsou chronické žilní onemocnění vyskytující se na dolních končetinách. Ačkoli zpočátku nepříjemné pocity příliš nekomplikují život a onemocnění se jeví spíše jako kosmetický problém, po čase se z křečových žil stává doslova nepřítel. K neléčeným varixům se po čase přidruží i jiné zdravotní problémy, které ústí do vážných stavů a onemocnění představujících nebezpečí.

 V článku Trpíte křečovými žilami? Poradíme vám, jak se obléct do letadla či na turistiku se dočtete:

Kompresní podkolenky

Kompresní cestovní podkolenky, stahovací podkolenky
Výprodej
ART.820-CESTOVNE1
Kompresni podkolenky 18-22-mmHg hygienicke a pohodlne cestovni podkolenky bezesva spicka vysoka kvalita elasticke
 
ART. 820-CIERNA2
Sportovni-kompresni-podkolenky-lehky-prodysny-hydrofobni-materialv-lakno-Dryarn-vysoce-ucinne-vlakno-anatomicka-ochranna-vlozka-s-odvetracimi-pruhy ART.800-BIELOZELENA4

Co jsou to křečové žíly?

Pod pojmem křečové žíly si můžete představit chorobné stavy žilního systému, jejichž příčina pramení z poškození žilní stěny. Mezi viditelné příznaky patří velké množství žilek na lýtkách, vytváření "metliček" - rozvětvených modrých či fialových cévních shluků, popřípadě znatelné otoky nohou. Citelné příznaky přicházejí v podobě bolestivosti dolních končetin, křečí, náhlých pocitů pálení nebo chladu, svědění či syndromu neklidných nohou.

 

Jaké jsou rizikové faktory vzniku křečových žil?

Nejnáchylnější na vznik křečových žil je právě něžné pohlaví. Je to z toho důvodu, že se ženy musí během svého života vyrovnávat s více hormonálními změnami. Těhotenství, užívání hormonální antikoncepce, období přechodu - tyto etapy života dokážou v nemalé míře podmínit vznik křečových žil. Podstatnou roli zde hraje i genetická predispozice (křečové žíly se totiž často dědí) či životospráva a životní styl. Ke křečovým žilám přispívá kouření, nadváha nebo obezita, nedostatek pohybu či pobyt v horku.

 

Jak se křečové žíly diagnostikují?

V časném stadiu tohoto onemocnění se vám bude věnovat obvodní lékař, který na základě vyšetření od jiných odborníků posoudí, zda skutečně trpíte křečovými žilami. Pokročilejší stadia křečových žil řeší specializovaní lékaři - angiolog nebo angiochirurg.
Diagnostika nejčastěji probíhá neinvazivní sonografickou metodou, během níž se sleduje průtok krve v žilách. Velmi ojediněle se onemocnění diagnostikuje i invazivním způsobem, a to měřením žilního tlaku.

 

Co jsou to kompresní punčochy a jak fungují?

Kompresní nebo kompresivní punčochy se vzhledově ničím neliší od klasických punčochových kalhot. Jemný, i když o něco pevnější, ale pružný a elastický materiál s vysokou kompresní schopností nepoutá pozornost, a proto je možné nosit punčochy pod jakýmkoli oblečením, přičemž si můžete vybírat z různých typů, které lze pohodlně kombinovat s oblečením. Existují totiž kompresní podkolenky, kompresní stehenní punčochy (vypadají podobně jako samodržící punčochy) a kompresní punčochové kalhoty.

Kompresivní punčochy a podkolenky jsou součástí konzervativní léčby křečových žil a předepsat vám je může i lékař, přičemž je důležité koupit si správnou kompresní třídu. Kompresní punčochy, které pomáhají při zdravotních problémech, spadají minimálně do 2. kompresní třídy a vyvíjejí tlak 23 - 32 mmHg.

Kompresní podkolenky na křečové žíly s tlakem 18-22 mmHg  najdete i v našem e-shopu.

Kompresní punčochy nejsou stahovací spodní prádlo

Je důležité podotknout, že pojmy kompresní punčochy a stahovací prádlo neoznačují stejný produkt. Zatímco stahovací legíny tvarují postavu a fixují tukové polštářky na stehnech či hýždích, kompresní punčochy nemají viditelný zeštíhlující účinek. Nejsilnější schopnost komprese mají v oblasti kotníku, směrem vzhůru se tlak vyvíjený na nohy snižuje.

kompresni puncuchy podkolenky na krcove zily

Existují 4 kompresní třídy punčoch, které minimalizují pocity žilní nedostatečnosti, přičemž od druhé třídy výš je částečně nebo zcela hradí zdravotní pojišťovna. První kompresní třída se označuje jako podpůrná a je určena pro lidi, kteří trpí příznaky křečových žil, avšak zatím se toto onemocnění u nich nerozvinulo naplno.

 

Jak fungují kompresní punčochy?

Látka, z které jsou kompresivní punčochy vyrobeny, vyvíjí tlak na rozšířené žíly, takže dochází k jejich zúžení a zlepšení krevního průtoku směrem z těla zpět k srdci. Cirkulace krve tak není zpomalena, krevní oběh je stálý a pravidelný. Kompresivní punčochy díky tomu také minimalizují riziko vzniku trombózy a odstraňují pocit žilní nedostatečnosti a těžkých nohou.

Je však důležité poznamenat, že kompresní punčochy onemocnění křečových žil neléčí. Pouze redukují nepříjemné pocity, které toto onemocnění přináší, a zabraňují jeho zhoršení. V krajních situacích taktéž předcházejí vážných zdravotním komplikacím.

Kompresní cestovní podkolenky, stahovací podkolenky
Výprodej
ART.820-CESTOVNE1
Kompresni podkolenky 18-22-mmHg hygienicke a pohodlne cestovni podkolenky bezesva spicka vysoka kvalita elasticke
 
ART. 820-CIERNA2
Sportovni-kompresni-podkolenky-lehky-prodysny-hydrofobni-materialv-lakno-Dryarn-vysoce-ucinne-vlakno-anatomicka-ochranna-vlozka-s-odvetracimi-pruhy ART.800-BIELOZELENA4

Kdy nosit kompresní punčochy?

Jelikož jde o zdravotnickou pomůcku, je potřeba vědět, jak s ní správně naložit. Tak jako každý lék či zdravotní doplněk, i kompresní punčochy mohou pomáhat, ale i škodit. Základní pravidlo zní - pokud nejsou srdce a nohy v jedné rovině, můžete kompresní punčochy použít. Hned také vysvětlíme, proč… Za potíže, kterými jsou křečové žíly charakteristické, může gravitace. Roztažené žíly nemají ideální prostředí na to, aby v nich krev správně cirkulovala, a proto se jí v dolních končetinách hromadí až příliš velké množství. Pociťovat přitom můžete nepříjemné křeče v lýtkách či dokonce otoky nejen na svalu samotném, ale i na chodidlech. Jelikož kompresní punčochy cévy stáhnou, pomáhají vám tomuto problému předcházet.

Pokud však na krev nepůsobí gravitace a srdce se nachází ve stejné rovině jako nohy, kompresní punčochy jsou nežádoucí. Pokud si to váš zdravotní stav vysloveně nežádá a lékař vám toto používání nedoporučí, neměli byste je nosit během spánku nebo v klidovém režimu (např. při sledování televize s nataženýma nohama.)

 

Jak dlouho nosit kompresní punčochy?

Doba, po kterou byste měli používat kompresní punčochy, je individuální a liší se v závislosti na závažnosti onemocnění. Nejčastěji se však používání tohoto zdravotnického prostředku doporučuje v průběhu pracovní doby, tedy 8 hodin denně. Mimořádně užitečné jsou pro profese, ve kterých se člověk pořádně naběhá (číšník, zaměstnanec ve skladu) nebo naopak v sedavém zaměstnání (asistent v kanceláři atd.).

 

jak dlouho nosit kompresni puncochy na krecove zily

 

Jak se obléct do letadla nebo na turistiku?

Pokud vás trápí pocit těžkých nohou a zdá se vám, že krev v oblasti lýtek neproudí tak, jak by měla, měli byste věnovat speciální pozornost výběru správného oblečení především u výjimečných situací. Dlouhý let letadlem představuje pro lidi trpící křečovými žilami nemalé riziko, a proto byste na kompresní podkolenky nebo punčochy neměli zapomenout. Stejně je to i v případech, kdy se chystáte na celodenní turistiku nebo náročnější výstup do hor.

Kompresní punčochy jsou zárukou toho, že si tyto chvíle užijete bez nečekaných komplikací. V každém případě však doporučujeme informovat lékaře o vašich problémech, který vám při výběru vhodného prádla poradí. Kompresní podkolenky do letadla najdete i v našem e-shopu.