Termoprádlo na lyžování - Co je dobré obléct si na svah?

Oblečení na lyžování by mělo splňovat několik základních podmínek. Kvalitní lyžařské oblečení, které budete mít na sobě, by v první řadě nemělo promoknout. Mělo by vás chránit před nepříjemným počasím a udržovat v teple, mít funkční prvky a odvádět pot z pokožky. Aby oblečení splňovalo všechny tyto podmínky, je třeba obléci si více vrstev. Dále je třeba tyto vrstvy oblečení správně nakombinovat a vybrat vhodné materiály. Jen tak si můžete užít lyžování a neřešit, zda vám je teplo nebo zima.

 

Kolik vrstev oblečení je dobré obléct si na svah?

lyzovani 3 vrstvy obleceni termopradlo kalhoty vetrovka merino nepremokavi

Toto je nejzákladnější otázka, kterou byste si měli položit. A odpověď je celkem jednoduchá. Tři. Tři vrstvy stačí. Jelikož lyžování je sport, vyvíjíte při něm fyzickou aktivitu, a tedy zahříváte tělo.

 

1. vrstva – na tělo:

Termoprádlo. Jednoznačně. Termo oblečení má být první vrstvou, která přiléhá na pokožku. Základní vlastností funkčního (termo) prádla je, že odvádí pot z pokožky. Bavlna tuto vlastnost nemá, naopak je savá, a proto drží vlhkost na vašem těle. Při lyžování byste se tak určitě necítili dobře. Pokud funkční prádlo zpotíte, necítíte vlhkost. Při lyžování je to jedna z nejpodstatnějších věcí. Spodní prádlo by mělo být vyrobeno z pot odvádějícího materiálu, ideálně antibakteriálního. 

2. vrstva - teplá:

Jako druhou vrstvu si oblečte něco teplejší. Vlněný svetr nebo fleecovou mikinu. Fleec se i přesto, že se jedná o umělý materiál, vyznačuje vysokou hřejivostí. Nemusíte se tak obávat, že by vám byla zima. Při výběru ponožek se vyvarujte umělých materiálů. Ideální jsou přírodní materiály, například vlna Merino. Ve sportovních potřebách koupíte i speciální lyžařské ponožky.

3. vrstva - ochranná:

Nejdůležitější vrstva je ta poslední. Lyžařské kalhoty i větrovka musí být z materiálu, který nepromokne a neprofoukne. Větrovka by měla mít i sněžný pás. Neměla by být z tvrdého materiálu, abyste měli zajištěnu dobrou pohyblivost, ale měla by vás chránit a udržovat v teple. Lyžařské svrchní oblečení bývá vyrobeno z membránového materiálu, obvykle je to Gore-Tex. Pokud ho máte na větrovce, můžete si být jisti, že vám v ní bude příjemně.

 

POZOR! Pokud chcete, aby vám svrchní oděv vydržel co nejdéle, neměli byste ho sušit na teplém vzduchu (ani na radiátoru). Prát by se měl ve speciálních prášcích (hlavně bez aviváže, protože ta ničí povrchové chránicí membrány). Po vyprání doporučujeme větrovku naimpregnovat, aby neztratila nepromokavou vlastnost.

 

Další části oděvu, na které byste neměli zapomenout:

  • rukavice
  • čepice (ale taková, aby vaše pokožka dýchala, hlavně pod helmou)
  • helma (už mnoha lidem zachránila život při vážném úrazu)
  • lyžařské brýle (nechrání jen před sluncem a sněhem, ale zabraňují slzení očí, když vám do nich fouká vítr)
  • šátek kolem krku (aby vám nefoukalo na krk)

 

Termoprádlo na lyžování

anticelulitidne leginy zvyseny pas cerny termopradlo teple obleceni na lyzovani

Funkční oblečení má být pohodlné a vzdušné, ale zároveň přiléhavé. Nesmí být volné (hlavně kolem bříška a v oblasti podpaží) ,aby vám neunikalo teplo a nepropouštělo chlad. Je dobré, pokud jsou termo kalhoty či legíny s vyšším pasem, aby byla vaše křížová oblast chráněná v případě, že se vám vyhrne tričko. Jak jsme již zmínili, nejdůležitější vlastností je, aby odvádělo pot z těla. Pokud vsadíte na kvalitní materiál, prádlo vám vydrží i roky a mnoho praní. Termo triko by mělo být s krátkým nebo dlouhým rukávem (tílko není vhodné).

 

Termoprádlo dámské

Antibakteriální materiál v klíně je velkou výhodou. Ženy ho ocení nejen při lyžování. Termo dámské legíny by měly sahat až po lýtka, ideálně po kotníky. Spodní prádlo by také mělo odvádět pot. Dále je vhodná sportovní podprsenka, protože dekolt je místem s vysokou potivostí při fyzické aktivitě. Nabízíme vám vysoce kvalitní termotrička a termolegíny na jakýkoliv sport. Dokonce s anticelulitidním efektem.

 

TIP: Lyžování na Slovensku

Velmi pěkné, cenově dostupné a praktické prostředí najdete ve středisku Roháče - Spálená dolina. Svůj "svah" si tam najde každý, začátečník i profesionál. Ve středisku jsou k dispozici instruktoři pro děti a dospělé, kteří vás naučí jezdit na lyžích i snowboardu. Naleznete zde i dva bufety s velmi chutným občerstvením a obrovské parkoviště, během špičky řízené parkovací obsluhou.

Středisko Spálená dolina má k dispozici jednu sedačkovou lanovku, dva vleky a jedno mini lano na pomoc učícím se dětem (je zdarma). Vleky na svahu jsou rozděleny podle obtížnosti. Středisko je vzdáleno 9 km od vesničky Zuberec, kde je příjemné a cenově přijatelné ubytování.