RUKOLA – chutný lék na všechno

Máte rádi rukolu? Nebo jste ji ještě neochutnali? Správně připravené jídlo s rukolou si musí zamilovat každý. A hlavně - je neuvěřitelně zdravá a spalující. Ne vášeň, ale pomáhá redukovat nadbytečný tělesný tuk. Na vášeň si dejte skořici. Podívejte se na recept na rychlý, jednoduchý a hlavně velmi chutný salát. Suroviny jsou možná trošku dražší, ale zůstanou vám na více dní i více porcí. A fakt stojí za to - je vyzkoušený!

 

Co budete potřebovat:

pizza s rukoulou

  • rukolu (obvykle se prodává balení po 200 nebo 250 g - to vám vystačí i na 5 porcí. Pokud máte domácí rukolu - máte problém vyřešen☺.)
  • pršut nebo schwarzwaldskou šunka (podle toho, co máte radši)
  • sušená rajčata
  • čerstvá cherry rajčátka
  • mozzarellu
  • parmezán nebo jiný sýr na posypání (nemusí být)

 

Rukolu opláchněte. Nechte okapat na cedníku. Vše ostatní nakrájejte (šunku můžete natrhat) na malé kousky, přidejte kapku olivového oleje a, voilà, mňamka je na světě. Můžete pokapat balzamicem, ale také není nutný. Dle našich zkušeností umí tento salát i dobře zasytit.

Rukola se také vyjímá na pizze, v těstovinách nebo jako příloha k hlavnímu jídlu. Výborné je rukolové pesto, které má mnohočetné využití - do těstovin, slaných koláčů, do pomazánek...

 

Víte, co je to vlastně rukola?

Rukola patří do čeledi brukvovitých. Velmi se podobá pampelišce - jak chutí, tak tvarem (listy mladé pampelišky jsou také jedlé). Kdoví, možná jsou to vzdálené příbuzné ☺. Obsahuje množství vitamínů (A, B, C, E, K), zdraví prospěšných prvků (vápník, hořčík, fosfor, draslík), omega3 kyseliny, bílkoviny a vlákninu.

Na organismus má samo blahodárné účinky. Snižuje riziko vzniku rakoviny, kardiovaskulárních chorob a Alzheimera. Zpevňuje kosti, snižuje srážlivost krve, podporuje imunitu, má antiseptické účinky, detoxikuje, upravuje hladinu cukru, ... a vykonává další a další prospěšnou činnost v našem těle. Proto se ji vyplatí konzumovat.

 

Pěstování rukoly:

pestovani rukoly doma, rukola

Řekněme si to na rovinu - rukola v obchodě není úplně nejlevnější záležitostí. Ale můžete to šikovně vyřešit. Podobně jako pampeliška, i rukola je odolná rostlina, které se těžko zbavuje - takže její pěstování je o to jednodušší. Dobrá zpráva pro ty, kteří nemají talent na pěstování rostlin: s rukolou si dokonce ani nemusíte povídat☺.

Jak na to? Stačí vám kousek půdy, nebo květináč s trochou hlíny. Doma ji můžete vysít kdykoliv a na zahrádce se doporučuje vysévat mezi dubnem a zářím. Semínka z obchodu nasypeme do vlhké zeminy a lehce zasypeme tenkou vrstvou zeminu. Zalévat je potřeba alespoň obden. Stačí vydržet měsíc a rukolu si můžete stříhat a jíst.

Doporučujeme tuto rostlinku do každé domácnosti. Kromě toho, že je zdravá a chutná, navíc i krásně voní.