Jak se obléct na maturitní ples a jaké šaty vybrat?

Maturitní večírek – událost, na kterou se těší každý student snad už od prvního ročníku střední školy. Také to chce náležitou přípravu a zejména výběr šatů musí někdy začít i rok předem. Každá budoucí maturantka chce být o svůj maturitní ples krásná a k tomu potřebuje stylové a dokonale padnoucí šaty, které přesně vystihují ji samotnou. Jak na maturák správně vybrat? Poradíme.

Dizajn bez názvu (10)

Jaké je vhodné oblečení na maturitní ples?

Vybrat vhodné oblečení na maturitní ples je klíčovým prvkem pro vytvoření nezapomenutelného dojmu a uchování si dokonalých vzpomínek. Maturák představuje výjimečnou událost, a proto je důležité vybrat oblečení na maturák pečlivě a s ohledem na příležitost.

Elegantní a vkusné šaty pro dámy a oblek nebo smoking pro pány jsou ideální volbou. Záleží samozřejmě na tom, jak moc formální bude atmosféra plesu. Dnes se často nosí i kalhotové komplety, pokud žena či dívka nechtějí mít šaty. To je ale obvyklé spíš u hostů než u maturantek. Ty mívají v drtivé většině společenské šaty.

Volba vhodných doplňků, jako jsou šperky, kravata, motýlek apod. celkový dojem ještě umocní. Až se jednou zpětně budete dívat na pamětní fotografie, připomenou vám tyto krásné chvíle, kdy vám to neskutečně slušelo.

Jak se obléct na maturitní ples?

Není jednoduché zjistit, jaké šaty na maturák vlastně potřebujete. Každopádně musí být nádherné a přesně odpovídat vašemu stylu. Zároveň nezapomínejte ani na momentální trendy. Není nutné nosit to nejmodernější, co je v nabídce. Pokud máte raději decentní kousky, s klasickými černými koktejlkami chybu neuděláte. Až budete řešit, jak se obléct na maturák, zvažte následující faktory:

  • Preference: v čem se cítíte nejlépe? Máte raději nadčasové modely, nebo to, co právě letí? Chcete delší či snad kratší? Volnější nebo upnutější?
  • Typ postavy: ne všechny šaty na maturitní ples sednou na každou postavu. Pokud si budete půjčovat šaty v půjčovně, měli by vám tam být schopni poradit. Určitě si s sebou vezměte také někoho s kritickým okem, kdo vám pomůže vybrat padnoucí model.
  • Instinkt: důvěřujte i sama sobě. Možná budete muset vyzkoušet mnoho šatů, než najdete ty pravé, ale vyplatí se to. Až objevíte takové, které vám doslova vyrazí dech, máte vybráno.
  • Tematický maturitní ples: máte svůj maturiťák na nějaké speciální téma? Možná budete muset přizpůsobit i svou róbu. I na to musíte myslet, až budete přemýšlet, jak se obléct na maturitní ples.

Tip: Společenské šaty na maturák jsou většinou spíše delší než kratší. Ovšem, když milujete zkrácené délky, klidně si vyberte takové. Jen pozor na úplné mini. Ty na maturitním plese mohou působit lacině a odnést z šatů jakoukoliv eleganci.

Znáte stužkovací večírek?

Stužkovací večírek je formální setkání maturitní třídy s učiteli. Obvykle se schází na konci třetího ročního nebo na začátku čtvrtého. Třídní učitel či učitelka předají stužky svým žákům a pasují je na maturanty. Někdy tento rituál zaštitují předchozí maturanti, které pasují své nástupce.

Může jít o více či méně formální událost. Je to také dobrá příležitost pro nacvičení maturitního outfitu. Samozřejmě šaty na stužkovací večírek nemusí být tak formální. Obvykle to není tak velká událost. Pokud ovšem máte stužkování jako součást maturitního plesu, určitě zvolte na stužkovanou společenské šaty. Ideálně ale ne stejné, jako na hlavní část večera. Klidně jednodušší.

Vyberte si vhodné maturitní šaty

Jako každé oblečení i maturitní šaty jsou vyrobeny z různých druhů látek a některé se hodí více než jiné. Podle toho, jakou látku zvolíte, budou mít vaše šaty různé vlastnosti. Společenské šaty na maturitní ples jsou většinou vyrobené z luxusnějších materiálů od hedvábí, šifonů až po satén. Jde o příjemné látky na dotek, ale často jsou náchylnější k mačkání. Také cena je vyšší. Pokud toužíte po ekologičtějším materiálů s dobrými termoregulačními vlastnostmi, zkuste len. Různé úplety jsou více pružné a pohodlné. Do chladu se chodí šaty ze svetroviny nebo mikinoviny.

Co se týká barvy, není zde žádné společenské omezení. Můžete zvolit barvu ke svým stužkám a šerpám. Ze světlých barev jsou originální plesové šaty v růžové či krémové barvě. Chcete být trochu výraznější? Vyberte červené maturitní šaty nebo modré. Vedle nešlápnete ani s elegantními černými šaty na maturitní ples. Chcete vyniknout? Třpytivé detaily nebo lesklé šaty vám s tím rozhodně pomohou.

Váš vzhled dosti zásadně ovlivní maturitní šaty, které budou vhodně lichotit postavě. Ne všechny sedí všem:

  • Velká ramena a prsa: pomůže véčkový výstřih, který opticky prodlouží a zeštíhlí postavu. Vhodné jsou i asymetrické střihy, maturitní šaty na jedno rameno, barevné rozdělení spodních a vrchních částí či šaty s ¾ rukávy. Pro tento typ postavy se více hodí tmavší vrchní část šatů v kombinaci se světlejším spodkem. Nehodí se šaty s vázáním za krk, úzkými ramínky a kulatým výstřihem. Také korzety pro takovou postavu nejsou vhodné.
  • Široké boky: postava ve tvaru hrušky s širšími boky potřebuje zvýraznit štíhlou horní část těla. V tomto ohledu se hodí společenské šaty s áčkovým střihem, případně empírovým. Sukni volte hladkou a mírně rozšířenou. Skryje boky a tolik je neobepíná. V horší části se můžete odvázat a klidně zvolit zdobnější vzhled. Na úzký pas se nebojte obléknout korzet. Šaty v pouzdrovém, přiléhavém či rybím střihu se pro vás úplně nehodí.
  • Postava ve tvaru jablka: té sluší plesové šaty odvádějící pozornost od břicha, které je u tohoto typu postavy výraznější. Pro hezčí a souměrnější efekt se vám bude hodit stahovací pás, který zakryje faldíky na břiše i bocích. Vrchní část šatů má být nenápadná, jednoduše střižena a tmavší. Spodní část zase výraznější, abyste odvedli pozornost od problematických partií.
  • Postava ve tvaru přesýpacích hodin: je považována za ideální postavu ženy. Charakterizuje ji znatelný pas, střední ňadra a stejně široké boky a ramena. Vybrat vhodné šaty na takovou postavu je hračka. Bude vám slušet střih zvýrazňující pas.
  • Postava obdélník: široká ramena, boky a nevýrazný pas. Potřebujete trochu vytáhnout na světlo ženské tvary. Proto zvolte výstřih do V, šaty s řasením nebo bohatou sukní. Hodí se i zvýšený pas, který opticky rozšiřuje boky.

Tip: Pod společenské šaty nemusíte nosit jen stahovací pásy. Klidně můžete zkusit stahovací kalhotky, stahovací spodničky, tílka nebo body. Záleží na tom, jakou partii chcete zlepšit a které části schovat. Rozhodně se nebojte nějakých kalhotek připomínající to, co nosily kdysi naše babičky. Dnes se už prodávají dokonale střižené modely, kvalitní, pohodlné, sexy i elegantní.

Jak vybrat šaty na maturák jako host?

Dumáte nad tím, co si obléct na maturák jako host? V podstatě vybíráte stejně jako samotní maturanti. Jen pozor, ať je výběrem svých šatů nezastíníte. Mladší ročníky dají jistě přednost modernějším kouskům. Oblíbené jsou šaty, ale jako host máte tu výhodu, že nemusíte mít tak elegantní model. Klasické koktejlky postačí, případně to zvládnete i s nějakými společenskými kalhotami a vhodným vrškem.

Náročnější je vybrat šaty na maturák pro maminky. Pro ně jde o nesmírně významný den. Jejich dítě už brzy složí zkoušku z dospělosti a vykročí do světa. Proto chtějí vypadat krásně. Každá maminka by měla dbát hlavně na to, aby se cítila ve zvoleném oblečení dobře. Ať už půjde o klasické, elegantní, vintage nebo moderní kousky. Vždy šik a univerzální je černá, tmavě modrá, šedá či krémová barva. Světle růžová, mentolová a světle modrá se hodí pro romantické a jemné ženy. Pohodlí na celý večer zajistí materiály, jako je šifon, krajka, mikrovlákno nebo hedvábí.

Šaty na maturitní ples pro plnoštíhlé

Šaty pro plnoštíhlé ženy v dnešní nabídce není vůbec problém vybrat. Každá žena, i ta s několika kily navíc, najde dokonalý kousek. Při výběru myslete na to, aby šaty dokonale sedly na vaši postavu. Vyhněte se příliš úzkým či volným střihům. Plesové šaty pro plnoštíhlé nemají být příliš krátké. Ty dokážou zdůraznit nežádoucí partie. Lepší jsou delší s lehce rozšířenou sukní a výstřihem v oblasti krku.

U barev a vzorů se vyhněte velkým a výrazným vzorům. Lépe se hodí menší a jemnější nebo jen jednobarevné šaty. Zázraky umí dělat správné spodní prádlo. Na větší bříško a zadní partie se hodí stahovací kalhotky s vysokým pasem, které zpevní a vyhladí postavu.

Večerní šaty pro plnoštíhlé potřebují správné doplňky. Ideálně náhrdelníky, náušnice nebo náramek. Nehodí se velké kabelky. Ty zbytečně zvětšují postavu.

Slaďte oblečení a účes na maturitní ples

Ke společenským šatům potřebujete na maturitní ples vhodný účes. Můžete si ho vytvořit doma, ale pokud chcete být perfektní, svěřte se do rukou šikovné kadeřnice. Účes na maturák by měl odpovídat vašemu zvolenému oblečení. U velkých výstřihů a korzetových šatů můžete nechat vlasy rozpuštěné a jen lehce upravené. Šaty ke krku, s límečkem apod. potřebují vyčesané vlasy do výšky, aby odhalily krk.

Krásný, nadčasový a elegantní je účes s vlnami. Vždy zazáříte s romantickým drdolem. Může být úplně uhlazený, protknutý copánky nebo lehce rozcuchaný s pramínky kolem obličeje. Hippie vyvazovaný cop působí ležérně, je hravý a skvěle se na ples hodí. Bočním drdolem nikdy nic nezkazíte a výsledek je vždy slušivý. Hodně romanticky je zavinutý drdol. Do účesu můžete nechat po libosti přidat například čelenku, skřipečky, květiny apod. S účesem na maturitní ples si můžete vyhrát.

Jak vybrat ty nejkrásnější plesové šaty?

Jak vybrat nejkrásnější plesové šaty? Tak, aby byly pohodlné, elegantní, umožní vám bez problémů tancovat a pohybovat se. Při výběru plesových šatů na maturák pamatujte na to, že mají být vyrobeny z lehké látky, s lichotivým výstřihem a sukní, která nepřekáží v pohybu. Ať už si vyberte zlaté plesové šaty nebo třeba zelené, musí vám dobře sedět.

Jen tak splní všechny představy, které o nich máte a budete si moci naplno užít svůj večer.