Jak se obléct na běh v různých ročních obdobích?

Běžecké boty do každého počasí

Běžecká obuv by pro vás měla být při výběru oblečení na běh zásadní. Jsou to právě nohy, díky kterým můžeme utíkat, a proto by jejich pohodlí mělo být na prvním místě. Kvalitní běžecké boty vám nezpůsobí otlaky a speciální technologie, kterých je dnes na trhu nepočítaně, se postarají o skvělý zážitek ze sportu.

Pánské běžecké boty i dámské běžecké boty musí splňovat určité požadavky. Jako první je třeba při výběru vědět, po jakém povrchu plánujete běhat – bude se jednat o běh v terénu nebo o zpevněné, tvrdé plochy? Dále je třeba, aby vám boty seděly tak akorát. Nesmí být příliš velké ani příliš malé, abyste netrpěli otlaky či jinými nepříjemnostmi. Do třetice je důležité stanovit si, kolik kilometrů plánujete běhat. Budete běhat denně či jen třikrát týdně? Před výběrem si zodpovězte všechny tyto otázky a rozhodujte se na základě odpovědí.

Co když je venku klasické zimní počasí? Nejen zimní běžecká obuv, ale běžecká obuv pro každé roční období by se měla vyznačovat přilnavostí a kvalitní podrážkou z několika vrstev. Pokud ale přece jen potřebujete obuv pro běhání v zimě, zvolte si boty s hustší síťovinou na povrchu. Ta se příliš neliší od té, která „zdobí“ letní modely běžeckých bot, udržuje však nohu v teple a suchu. Před nízkými teplotami a vlhkem vás v zimní běžecké obuvi chrání také membrána. Mají ji boty, které jste si vybrali?

 

Ponožky na běhání

kompresni ponozky na behani cerne podkolenky

Pokud už jste si vybrali kvalitní obuv, nezapomeňte také na výběr kvalitních běžeckých ponožek. Základem kvalitních běžeckých ponožek je prodyšný materiál, ploché švy a správný tvar ponožky. Běžecké ponožky by se vám při běhu v terénu či na asfaltu neměly shrnovat, ale musí dobře držet na chodidlech. Zároveň by měly odvádět pot. Na léto si pořiďte tenčí materiály, na zimní měsíce pak raději tlustší termo ponožky, kterým musíte přizpůsobit i velikost běžecké obuvi. Nebo zkuste sáhnout po běžeckých podkolenkách.

Běžci si v posledních letech oblíbili také kompresní ponožky na běh či kompresní běžecké podkolenky, které chrání pohybový aparát, pomáhají při únavě nohou a s regenerací po běhu.

 

Sportovní podkolenky

Kompresní cestovní podkolenky, stahovací podkolenky
Výprodej
ART.820-CESTOVNE1
Kompresni podkolenky 18-22-mmHg hygienicke a pohodlne cestovni podkolenky bezesva spicka vysoka kvalita elasticke
 
ART. 820-CIERNA2
Sportovni-kompresni-podkolenky-lehky-prodysny-hydrofobni-materialv-lakno-Dryarn-vysoce-ucinne-vlakno-anatomicka-ochranna-vlozka-s-odvetracimi-pruhy ART.800-BIELOZELENA4

Běžecké tepláky nebo legíny?

bezecke leginy ruzove termo leginy

Výběr je na vás. Už dávno není pravdou, že legíny si oblékají pouze ženy. Na trhu najdete pánské běžecké legíny i dámské běžecké legíny v různých barvách, s různými funkcemi, které vám pomohou dosahovat těch nejlepších výsledků a cítit se přitom v pohodlí.

Běžecké legíny mohou mít různé užitečné doplňky. Jsou jimi například reflexní prvky, díky kterým jste při běhu lépe vidět, praktické kapsy na klíč či doklady, nebo prodyšné panely, které jsou dobrým pomocníkem při letních vedrech.

Délku legín či běžeckých kalhot si každý vybere podle vlastních preferencí a na základě venkovních teplot. Upřednostňovat byste měli materiály, které snadno odvádějí pot, a rychleschnoucí materiály. V zimě oceníte termo legíny, ať jste muž či žena. Na běžecké termo legíny si můžete ještě navrstvit běžecké krátké kalhoty.

 

Funkční běžecká trička

Základním kouskem v šatníku každého běžce by mělo být funkční běžecké triko, a to hned několik kusů. V létě si běžci vybírají běžecká trička s krátkým rukávem či běžecká tílka s odvětráváním z kvalitního materiálu, který odvádí vlhkost. Ať už v létě nebo v zimě, trička na běhání by měla být vyrobena zejména z elastického materiálu, který rychle schne, abyste byli v suchu.

V zimě, stejně jako u spodních dílů oblečení, myslete především na termo technologie, které vás udrží v teple. Termo funkční trička na běh s dlouhým rukávem naleznete v mnoha barvách i vzorech pro pány i dámy.

 

Doplňky na běh

satky panoramata na beh zakryty ust nosa

Jaké doplňky vám nesmí chybět při běhu? Kdysi byla součástí každodenní módy potítka. Pamatujete si na toto módní období? Jsme rádi, že potítka zůstala naštěstí jen součástí šatníku pro sportovní aktivity. Výjimkou pak tedy není ani běh, při kterém se velmi rychle zpotíte, a tak potítka na ruku či potítka na čelo využijete naplno.

V zimě však místo potítka sáhněte po běžecké čepici nebo šátku či nákrčníku. Šátky na běhání využijete i na jaře, podzim či v létě jako přikrývku hlavy, která vás ochrání před přímým sluncem a větrem, podobně jako kšiltovky na běh.

Když však teploty sahají k nule, venku zuří vichřice či sněhová bouře, sáhněte po kvalitní čepici na běhání, která udrží vaši hlavu v teple. Nákrčník na běhání si můžete přetáhnout až k nosu a zakrýt tak celá ústa, abyste nevdechovali studený vzduch. Citlivě na zimu reagují zejména naše ruce, nezapomeňte proto na běžecké rukavice.

 

Běžecké spodní prádlo

bezecke spodni pradlo podprsenka stahovaci tvarujici ruzova

Na závěr nezapomeňte na po většinu času skrytou část oblečení, tedy na spodní prádlo. Ženy si nejčastěji vybírají z nabídky sportovních podprsenek.

Sportovní podprsenky by měly zejména při aktivitě, jakou je běh, nabídnout zpevnění v hrudní oblasti a zabránit otřesům ňader, kvůli kterým ztrácejí ňadra pevnost. Na běh si volte podprsenky s velkou oporou. Výbornou volbou jsou podprsenky pro běh z kompresních materiálů. Co se týče kalhotek, nejideálnější volbou jsou bezešvé kalhotky z prodyšného materiálu.

Pánové by pak měli zapomenout na volné trenýrky, které jsou sice prodyšné, ale na běh je potřeba funkční prádlo z rychleschnoucího materiálu, které odvede pot z intimních oblastí a vy si tak budete moci užívat běh v suchu.

 

Vrstvení oblečení při běhu v zimě

Běh v zimě je zejména o vrstvení, a to nemyslíme silné vrstvy oblečení a naducané zimní bundy. Zvolte si jednu teplejší termo vrstvu v podobě zateplených legín, termo trička s dlouhým rukávem. A pak sáhněte po tenkých vrstvách. Hlavní je, aby vám bylo teplo, příjemně a oblečení vás neomezovalo v pohybu. Běh je totiž sport, který si můžete užít v každém ročním období. Stačí nezanedbat přípravu. Výběr sportovního oblečení pro běh naleznete na lorane.cz. Hodně šťastných kilometrů!