Oblíbené večerníčkové pohádky

V pyžamu, zachumlaní pod dekou a s kakaem v ruce jsme dychtivě sledovali obrazovku a čekali, kdy se konečně ozve úvodní znělka naší oblíbené pohádky. Nejprve Večerníček popřál pěkný večer a pak už všechny děti propadly kouzlu pohádky. Na tyto nesmrtelné pohádky vzpomínají s láskou generace starších, dospělí, ale i současná mládež. Ten, kdo měl tričko s postavičkami z pohádek, to už byl někdo.

Dnešní generace to má v tomto směru trochu jednodušší a oblibu pohádek může prokázat různě - třeba dětskými ponožkami. Veselé dětské ponožky s motivem oblíbených večerníčkových pohádek jsou totiž absolutním trendem. Která pohádka byla vaším favoritem? A kterou mají nejraději vaše děti? Pojďme si zavzpomínat na oblíbené večerníčkové pohádky.

 

Veselé ponožky, které naleznete v naší nabídce

Jen počkej, zajíci!

O kolik let jste se při zmínce této pohádky vrátili v čase? Nejde sice o českou pohádku, ale zná ji snad každý. Tento sovětský animovaný seriál se vyráběl v letech 1969 - 1986. Zlý vlk a hodný zajíc, nekonečné nahánění, hádky, bitky a dělání si naschválů. Hlavním tématem všech částí je snaha vlka chytit zajíce, aby ho mohl sníst. Z televize zněly ruské hity, děti se smály těmto epizodám a pohádku s oblibou zhlédli i dospělí. Nové díly byly natočeny v letech 1993 až 2005.

Starou klasiku si však pouštějí lidé online, nebo sledují Jen počkej, zajíci! na YouTube, aby si nostalgicky zavzpomínali na doby dávno minulé. A co vy? Kdy jste naposledy viděli tuto kultovní pohádku s nádechem socialismu? Připomeňte si ji veselými ponožkami s motivem Jen počkej, zajíci!

 

No počkaj, zajac! НУ, ПОГОДИ! Nu, pogodi! (slovenský DABING!)

Vlk a zajíc 1-10 Jen počkej!

Pat a Mat

Jakmile vidíme název pohádky Pat a Mat, rozezní se nám v hlavách známá znělka. Máte to také tak? Československý animovaný seriál o dvou nepříliš šikovných mistrech. Pat a Mat zkoušejí v každém díle něco opravit, vyrobit, ale jak každý ví, moc jim to nejde. Zajímavostí je, že Pat a Mat vůbec nemluví, a přece dokázali bavit celé generace dětí. Výjimkou není ani současná generace - do roku 2020 bylo odvysíláno 130 dílů seriálu Pat a Mat, nebo A je to!

Jejich humor si získal srdce všech. Kutilové, kamarádi Pat a Mat, se poprvé objevili na televizních obrazovkách v roce 1976. Kromě znělky se stalo ikonickým i přátelské potřesení rukou a gesto s loktem po tom, co odvedou "dobrou práci". Česká i slovenská televize vysílala a vysílá jednotlivé díly tohoto kultovního seriálu Pat a Mat jako Večerníček pro děti. Ruku na srdce, nedíváte se na něj s dětmi také? My ano. Dětské ponožky s motivem pohádky Pat a Mat najdete i na našem e-shopu.

 

Pat & Mat

Autodráha

Bolek a Lolek

Bolek a Lolek, příběh dvou bratrů vznikl u našich polských sousedů. U nás ho děti poznaly díky Večerníčku, který se vysílal na veřejnoprávní televizi. Tečky namísto očí a velké úsměvy bratrů vznikly už v roce 1963. Epizody trvaly v průměru 10 minut, i za tak krátkou dobu ale tvůrci dokázali děti zabavit a získat si jejich sympatie při prezentování dobrodružství dvou bratrů Lolka a Bolka. Každý obraz se musel ručně kreslit a tvorba jednoho dílu proto trvala poměrně dlouho.

Věděli jste, že jeden z autorů postav, Wladyslaw Nehrebecki, se při tvorbě bratrů Lolka a Bolka inspiroval svými syny? Seriál byl vysílán v 80 zemích světa. V polském originále dabovaly dva bratry ženy. Dobrodružství těchto chlapců později vyšla i na DVD jako filmové zpracování s názvem Bolek a Lolek: Velké putování. Lolka a Bolka dnes sledují na obrazovkách malé děti a jejich rodiče při sledování v dobrém vzpomínají na dětské období, kdy Lolka a Bolka sledovali ještě na starých televizích se zrnitým obrazem.

 

BOLEK A LOLEK

Indiánská trofej

Matko a Kubko

Pásli ovce valaši – Matko a Kubko, pravá česko-slovenská pohádka. Matko a Kubko mají i svou knižní verzi, která je stejně oblíbená jako série animovaných příběhů.

Pohádku namluvil oblíbený herec Jozef Kroner a jeho hlas nás tak doprovázel každou částí této pohádky. Hlavními postavami jsou dva valaši Matko a Kubko, kteří ukazují dětem život na salaši. Tvůrci této krásné pohádky prezentují všední příběhy dvou valachů dětem, aby jim přiblížili kořeny a tradice. Oděni v krojích se tak stali tradiční pohádkou a vy si můžete obout ponožky s jejich motivem.

 

Matko a Kubko HD

Pásli ovce valaši

Dědeček Večerníček

Dědečka Večerníčka zná každý. Na Slovensku uvádí pohádky pro děti na dobrou noc již více než 40 let. Nejstarší televizní znělka, která vydržela bez větších úprav dodnes. Dědečka si děti i dospělí tak oblíbili, že se z něj později stal i animovaný seriál - příběhy dědečka Večerníčka.

Začínal ještě v rozhlase, později se dostal na obrazovky veřejnoprávní televize v černobílé verzi, barevnou verzi už znají i mladší generace. Tohoto nejznámějšího dědečka si nyní můžete užívat i na ponožkách s jeho podobiznou.

 

Dědeček Večerníček

Zimní příběhy

Bob a Bobek

Bob a Bobek, králíci z klobouku, později český seriál s názvem Bob a Bobek na cestách. Dva bílí králíci, kteří bydlí v kouzelnickém klobouku, se vždy dostanou svými geniálními nápady do problémů. Bob je starší, moudřejší a z dvojice králíků působí spíše jako zodpovědný rodič, zatímco Bobek, malý, bláznivý, ale chytrý králík zaujímá roli dítěte.

Seriál vznikl v roce 1978 a starý Bob učil děti za obrazovkami i malého Bobka slušnému chování, zatímco spolu vymýšleli nejrůznější zajímavosti, cestovali a dostávali se do problémů.

Ponožky Bob a Bobek se staly stejně oblíbenými jako český seriál. Další ponožky s oblíbenými hrdiny z večerníčkových pohádek najdete u nás na webu.

 

Bob & Bobek

Králíci z klobouku - Jak začali létat