Etiketa plesu – jaké je vhodné oblečení na ples?

Kdysi to byl masopust, dnes se toto období nazývá také plesová sezóna. Oficiálně začíná 7. ledna, hned po lednovém svátku Tří králů. Délka plesové sezóny závisí na příchodu Velikonoc, protože tato dvě období musí dělit přesně 40denní půst. Ještě předtím, než se v kalendáři objeví Popeleční středa, která definitivně ukončí dny bujaré zábavy, se nám naskýtá příjemná možnost vyrazit si do společnosti. S tím je spojena i "starost" ohledně výběru vhodného oblečení a s otázkou: Jak se správně obléknout na ples?

jaké šaty na ples, jak se obléknout na ples, dress code na plese, etiketa oblékání, white tie, black tie, plesové šaty, šaty na ples, co na ples

Ples je formální událost, která podléhá množství předepsaných pravidel a etiketa oblékání se liší dle různých příležitostí. Jinak se totiž obléknete na ples, který se koná v opeře, a o něco méně razantní dress code bude potřeba na ples v místním kulturním domě.

V článku Etiketa plesu – jaké je vhodné oblečení na ples? se dočtete:

Jak se obléct na ples tak, abyste neporušili etiketu?

oblečení na ples pro ženy, plesove saty pro zeny white black tie dress code, šaty na ples, jaké šaty na ples, šaty na galavečer

Porušení etikety vyžadované na plese může mít za následek, že se stanete nežádoucím středem pozornosti. Pokud se totiž obléknete slavnostněji než ostatní, budete na okolí působit nadřazeně. V případě, že dress code porušíte nevhodným oblečením, které se hodí spíše na zahradní party, budete v očích ostatních hostů "outsiderem".

Abyste se do této situace nikdy nedostali, důkladně si pročtěte pozvánku. Ve většině případů právě tam najdete informace, které vám při výběru vhodného oblečení pomohou. Pojmům "white tie" a "black tie" však nemusí každý rozumět. Co přesně tato slova znamenají a jaké povinnosti z nich vyplývají?

 

White tie

Pojem white tie může být v pozvánce nahrazen i slovy: Ultra formal. Jde o mimořádně významnou společenskou událost, při níž se očekává i příchod hostů s významným společenským postavením. Právě z toho důvodu je dress code na takových událostech nejpřísnější a oblečení na ples by mělo nést známky luxusu, sofistikované elegance a honosnosti. Není výjimkou, pokud vám pořadatel nebo jeho personál v případě nevhodného oblečení zamítne vstup do sálu.

 

Muži a white tie

motylek na ples obleceni muz dress code, etiketa, oblečení na ples muži, oblek na ples

Pro pány toto označení přináší jasné instrukce - žádné sako ani smoking, ale frak, pod kterým bude bílá vesta s košilí doplněna bílým motýlkem. Bílá košile by měla mít řasení na prsní části a stojatý límeček. Jako obuv je nutné zvolit černé šněrovací lakovky.

Výstřednost se v tomto případě moc nevyplácí a může si ji dovolit jen ten, kdo opravdu ví, co dělá. Náramkové hodinky jako doplněk, ať jsou jakkoli luxusní, nechte raději doma. Pokud hodinky přece jen potřebujete, zvolte variantu na řetízku, který je v tomto typu formálního dress codu povolen.

 

Ženy a white tie

Dámy by v tomto případě měly zvolit dlouhé šaty, které zakrývají i špičky bot a výjimkou není například ani vlečka. Vsaďte na kvalitní materiál - kvalitní látka je viditelná již z dálky a celému outfitu dodá punc elegance. Z nároků ohledně výběru barev se již v dnešních dnech trochu polevuje, ale stále platí, že nepřípustné jsou pestrobarevné a výrazně vzorované šaty. Proto pokud nechcete nic pokazit, vsaďte na nadčasovou klasiku - v závislosti na tónu vaší pleti a barvy vlasů si vyberte róbu v královské modré, smaragdové či černé.

Dámy, které chtějí opravdu zazářit a sluší jim červená barva, by se měly vyhnout křiklavě červené. Krvavou barvu nahraďte například raději bordó. Kdysi byla bílá barva totálním faux pas, dnes se už na významných plesech vyskytuje stále častěji. Stejně je to i s flitry a jemnými vzory.

plesové šperky, šperky na ples, náhrdelník na ples, vhodne obleceni saty dress code

Pokud jde o dress code typu white tie, raději si pohrajte se střihem šatů - honosná vlečka, řasení, nepravidelný střih, majestátní a komplikovaně ušitá sukně, než na aktuální trendy. Vždy vybírejte to, co vám sluší, a nenechte se strhnout lavinou módních předpisů.

Hlubší a vyzývavé výstřihy na takový typ plesu určitě nevolte. Dáma má být ve společnosti opravdu dámou a odkrývání této části těla lze považovat za lacinou provokaci, která do vybrané společnosti nepatří. Pokud střih šatů odhaluje ramena nebo záda, vaší povinností je zahalit si je decentní šátkem nebo kožešinkou.

Boty na podpatku jsou samozřejmostí, určitě nevolte balerínky nebo letní sandálky. Nejlépe uděláte, když bude mít bota uzavřenou špičku, ale pokud přece jen trváte na takových, které mají otevřenou špičku, je třeba sáhnout po punčochách, které mají v oblasti prstů výřez.
Doplňky jsou samostatnou kapitolou. Měly by být stejně luxusní, ale zároveň decentní jako šaty. Levná bižuterie či nápadné, výrazné řetízky by se na výjimečné společenské akci objevit neměly.

Pokud vaše róba nemá ramínka, vhodný je náhrdelník, který ozdobí oblast dekoltu. Náušnice volte v závislosti na účesu - vyčesané vlasy nechají vyniknout delším náušnicím, zatímco složité účesy s vlnami na ramenou by tento šperk pouze překryly. Na významné společenské události se hodí rukavičky, ovšem v kombinaci s dlouhými rukávy jsou často nepřípustné. V žádném případě nenoste hodinky, které jsou pro dámy absolutním tabu.

Kabelka by měla být v barevném tónu šatů a neměla by na sebe příliš poutat pozornost. Pokud je róba jednoduchá a nemáte na sobě ani žádné působivé šperky, může být design kabelky nápaditý, protože v tomto případě plní spíše funkci doplňku či šperku. K překombinovaným šatům s výrazným vzorem však volte jednoduché psaníčko. Taška přes rameno nebo "cross body" je úplným faux pas, stejně tak vybírejte kabelku tak, aby byla co nejmenší. Pokud se vám do ní sotva vejde rtěnka, zrcátko či mobilní telefon, je její velikost zcela ideální.

 

Black tie

Pokud je na pozvánce uvedeno toto označení, můžete si trochu oddechnout, protože nejde o tak striktní dress code jako při white tie. To však ještě neznamená, že máte zcela volnou ruku a výběrem šatů nemáte co zkazit. Black tie se uvádí na pozvánkách na galavečery, plesy nebo společenské události, jako jsou například divadelní premiéry či jiné mimořádné kulturně-společenské akce.

 

Muži a black tie

Smoking, černý motýlek a černé zavazovací lakovky - takto by se měl vydat muž do společnosti, pokud si na pozvánce přečte označení black tie. Má o něco volnější ruku při výběru barvy smokingu, kromě klasické černé je vítaná i tmavě modrá. Vzorovaný smoking, případně smoking šedé barvy je však lepší nechat doma.

Kvalita materiálu, jakož i dokonale padnoucí střih, zde hrají celkem podstatnou roli. Pánům etiketa nedovoluje poutat pozornost doplňky ani barevnými variacemi, a proto jediný element, který může zaujmout ostatní hosty, je právě smoking. Pokud není zvolena vhodná velikost, dokáže smoking nejen zdeformovat postavu, ale i pokazit výsledný dojem z celého outfitu.

 

Ženy a black tie

damske boty na ples, plesové boty - dámské, plesove boty na podpatku

Dlouhá večerní róba zakrývající špičky bot je stále žádaná, avšak už můžete o něco více popustit uzdu vaší fantazii. Zakrývání ramen není třeba, ale přešlapem nebude ani to, pokud si odhalená ramena opět zakryjete. V případě, že máte chuť sáhnout po výraznějších šatech, můžete tak tentokrát bez problémů udělat. Povolené jsou všechny barvy a dokonce i jejich kombinace. Důležité však je, aby pestrost vaší róby nepřipomínala spíše maškarní bál.

Materiál může být o něco tenčí. Pokud se vám nezamlouvají samet, brokát či šifon, bez obav zvolte o něco lehčí a běžnější látku.

Boty nemusí mít nutně uzavřenou špičku, elegantními sandálky nic nezkazíte. Etiketa už dovoluje zvolit "střevíčky" i dle jejich pohodlnosti. Nezapomeňte si však předem vyzkoušet, zda zvládáte stát nebo tančit na podpatcích i déle než pár minut.

Luxusní a drahé šperky se dají nahradit i kvalitnější bižuterií. Black tie není dress code, který by vyžadoval při výběru outfitu a doplňků vysokou investici. Dáma, která má vkus, nemusí do plesové róby vkládat celý svůj majetek. Kabelku volte listovou "do ruky" a co nejmenší.

 

Plesové šaty a typy postavy

Jelikož plesová začíná ihned po vánočních svátcích, zkoušení šatů, které vám před několika měsíci dokonale padly, může skončit nemilým zjištěním. Jemné nedostatky křivek těla způsobené vánoční hojností se však stále dají opticky zkorigovat. Buď je můžete zamaskovat výběrem vhodné róby, která dané partie překryje a nebude na ně zbytečně upozorňovat, nebo sáhněte po tvarovacím nebo stahovacím spodním prádle.

Vypouklé bříško

Dámy, které nemají ploché bříško, by měly zvolit střih šatů, kde sukně začíná již v oblasti hrudníku. Takové šaty jsou jakoby tvořeny ze dvou dílů - vrchního "topu", který těsně pod prsy přechází do širší sukně. Tímto způsobem zamaskují bříško, sukně tuto oblast nekopíruje a bříško se pod róbou vysloveně ztrácí. Obepnuté šaty, které nemají širší vyšší sukni, by měly zůstat v půjčovně nebo v šatníku.

S větším bříškem, které není ploché, si poradí i stahovací pás. Jde o diskrétní doplněk, který je vhodný pod méně obepnuté a jednolité šaty. Pás stáhne oblast břicha a boků, vyhladí tukové záhyby a předejde tvorbě tukových převisů například při sezení.

S povoleným bříškem po porodu nebo vypouklým bříškem ve spodní části, které je charakteristické při hormonálních změnách v organismu, si stejně dobře poradí i stahovací kalhotky. Jejich lem sahá až nad pas a během pohybu se nevyhrnuje, takže během celého večera nebudete vůbec tušit, že jste si oblékla netradiční kousek spodního prádla.

Stahovací pás dámský (Barva Černá, Velikost 2XL)
Novinka
od 576 Kč

 

+ další

 

LOR012025BLACK2XL
Dámský stahovací pás na břicho (Barva Bílá, Velikost L), tvarovací pás pod šaty
od 599 Kč

 

+ další

 

ART.605-BIELAL
Pánský stahovací pás (Barva Bílá, Velikost 3XL), vypouklé břicho muži, oblečení na ples muži
od 689 Kč
+ další
ART.405-BIELAM

Širší boky

Dámy s širšími boky by měly být při výběru šatů opatrné. Velkou roli zde dokáže kromě střihu sehrát i barva či vzor. Pestrobarevné květinové vzorování dokáže boky opticky ještě více zvýraznit, proto zvolte raději jednobarevné šaty. Chcete-li boky minimalizovat úplně, bude skvělým pomocníkem černá barva. Dávejte si však pozor na to, aby sukně šatů nezačínala přesně v oblasti boků. Tento střih boky ještě více zvýrazňuje. Proto si vyberte šaty, jejichž sukně začíná již v oblasti kolem pasu.

Nemusíte však zavrhovat ani jednoduché, ale elegantní šaty bez výraznější sukně. I dámy s širšími boky si mohou dovolit upnutější šaty. V takovém případě se osvědčí stahovací spodnička, která boky vytvaruje a zajistí elegantní a plynulý přechod mezi boky a pasem. Pod šaty není vidět díky bezešvým okrajům, a pokud máte vyhlédnutou róbu z průsvitnějšího materiálu, tělové provedení stahovací spodničky se postará o maximální diskrétnost.

Damska-spodnicka-nevyztuzene-kosiky-zabranuje-vyhrnovani-satu-prirodni-barva-slozeni-polyamid-elastan VIENA-BIELAS
stahovaci-spodnicka-nastavitelna-raminka-hladky-pevny-material-slozeni-polyamide-elastane-barva-prirodny-z-boku 81922-PRIRODNA36
stahovaci-spodnicka-velikostne-nastavitelna-raminka-neviditelny-efekt-pod-oblecenim-barva-prirodna-z-boku VIKA-BIELAL

Plnější zadeček nebo širší stehna

Pokud se trápíte tím, že si kvůli plnějšímu zadečku nemůžete obléci róbu, která hodnověrně kopíruje křivky vašeho těla, nemusíte příliš dlouho truchlit. Ani dámy s plnějšími tvary nejsou zákonitě odkázány na honosné dortové sukně, které by zadeček překryly. Šikovný krejčí nebo návrhář dokáže vytvořit šaty, které jsou sice obepnuté, ale díky vlečce nebo důmyslnému střihu šatů tuto partii těla dokonale zamaskují.

Ideálním a diskrétním pomocníkem jsou i zeštíhlující šortky nebo krátké legíny. Obě varianty mají bezešvé okraje, které splývají s kůží a pod oblečením tak nejsou vidět. Kromě požadovaného efektu - optického zeštíhlení dané části, přinášejí i další benefit: zabraňují nepříjemnému tření stehen. Tělová barva tohoto prádla navíc splývá se silonovými punčochami, a tak je míra diskrétnosti mimořádně vysoká. Stahovací šortky či legíny si vždy oblékejte na punčochy.

Elegantní push-up šortky s chladivým účinkem (Barva Černá, Velikost 4XL/5XL) ART.603B-CIERNALXL
ALINA D001954MI068 BE0001 MAIN 03
579 Kč

 

+ další
DOR.D001954MI068-CIERNA-3XL